De opbrengst van woningverkopen bij executieveilingen in Nederland ligt gemiddeld 34% onder de marktprijs. De huizenbezitter is meer gebaat bij een onderhandse verkoop: het prijsverschil is in dat geval zo’n 20% van de hoofdsom. Nu belanden in Nederland jaarlijks ruim 2500 woningen op een executieveiling, terwijl een onderhandse verkoop de kans op een grote restschuld had kunnen voorkomen.
Dat blijkt uit een analyse van 3440 gedwongen verkopen in de periode 2006-2011 door de Tilburgse hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen en strategisch adviseur Martijn de Jong-Tennekes van Meso Onderzoek op basis van cijfers van de Nationale Hypotheek Garantie. In 2011 steeg het kortingspercentage zelfs tot boven de 40%. “Huizenbezitters blijven hierdoor met een veel grotere restschuld zitten dan nodig is”, aldus Brounen.
In 1017 van de onderzochte gevallen ging het om executieveilingen. De rest van de woningen werd vrijwillig in de onderhandse verkoop via een makelaar verkocht. Op basis van woningkenmerken, zoals het aantal vierkante meters, onderhoud, regio en verkoopmoment, stelden de onderzoekers een marktprijs vast. Deze vergeleken ze met de uiteindelijke veilingprijs.
De gemiddelde prijskorting van 34% op executieveilingen is volgens De Jong-Tennekes te hoog. De veilingopbrengst van woningen in de Verenigde Staten ligt bijvoorbeeld minder dan 25% onder de marktprijs. Bovendien ligt de Nederlandse prijskorting fors boven de 15% waardeverlies waar banken mee rekenen bij het verstrekken van een hypotheek (de executiewaarde ligt op 85% van de aankoopprijs).
De onderzoekers zien twee oplossingsrichtingen voor de disfunctionerende Nederlandse executieveilingen: verbeteren of voorkomen. Verbeteren kan door de veilingen te professionaliseren, in de eerste plaats door te zorgen dat informatie over de aangeboden woning ruimschoots en vrij aanwezig is. “Naast het adres en de foto van het pand moeten ook de gebruikelijke kengetallen van Funda, extra foto’s, een digitale rondleiding en/of een bouwkundig rapport beschikbaar gesteld worden. Zo krijgen potentiële kopers een realistisch beeld en zullen ze minder conservatief bieden.” Daarnaast zouden de executieveilingen voornamelijk via internet moeten verlopen en open moeten zijn voor particuliere kopers.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.