Executieveiling makkelijk te manipuleren

0

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft opnieuw 65 huizenhandelaren beboet voor in totaal  6,4 miljoen euro. Eind 2011 had de NMa de veertien meest actieve handelaren beboet voor 6,3 miljoen euro. De betrokken handelaren manipuleerden executieveilingen tussen 2000 en 2009. Handelaren veilden na een executieveiling een woning nogmaals op een ‘naveiling’, vaak voor een hogere prijs. De winst werd vervolgens tussen de betrokken handelaren verdeeld.

Uit het onderzoek van de NMa is gebleken dat handelaren executieveilingen makkelijk kunnen manipuleren. Een beperkt aantal handelaren domineerde de veiling; buitenstaanders lieten zich weinig zien. Dit komt ook door de risico’s van het kopen van een woning op een executieveiling. Zo kunnen kopers de woningen vaak niet van tevoren bezichtigen en blijken woningen soms nog verhuurd te zijn. Ook zijn de kosten van het veilingproces ondoorzichtig.

De NMa juicht toe dat notarissen inmiddels steeds vaker grotere regioveilingen organiseren. Daar komen meer mensen op af. Dit maakt kartelvorming moeilijker. De toezichthouder verwacht verdere verbeteringen van executieveilingen door een wetsvoorstel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deze wet verlaagt de drempels om een woning op een executieveiling te kopen. Zo moeten potentiële kopers de woning vooraf kunnen bezichtigen en moeten hypotheekhouders (de banken) het huurbeding inroepen (waardoor een zonder toestemming verhuurde woning ontruimd kan worden). Ook wordt het makkelijker woningen te ontruimen en komen de kosten van de veiling voor rekening van de hypotheekhouder.

Bron: Nederlandse Vereniging van Makelaars

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.