Evaluatiecommissie onderzoekt faillissement Conservatrix

0

Pauline van der Meer Mohr en Roelof Konterman zijn door minister Wopke Hoekstra aangesteld als leden van de Evaluatiecommissie Conservatrix die hij heeft ingesteld na het faillissement van de levensverzekeraar. Dat heeft Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld.

De commissie is met terugwerkende kracht tot en met 19 april 2021 ingesteld, de datum waarop de commissie feitelijk met haar voorbereidende werkzaamheden is gestart. Het streven is om in het najaar het eindrapport op te leveren.

Pauline van der Meer Mohr

Van der Meer Mohr is thans onder andere non-executive director bij HSBC, voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance, voorzitter van de raad van commissarissen van EY Nederland LLP en lid van de Commissie Kapitaalmarkt van de AFM. Tot 2020 was zij onafhankelijk lid van de externe toetsingscommissie van DNB.

Roelof Konterman

Konterman is thans onder andere adviseur en toegevoegd lid van de raad van commissarissen van het Erasmus MC en van de raad van commissarissen van de Griekse verzekeraar Interamerican, Hij was tot januari 2021 lid van de raad van commissarissen van Zilveren Kruis en was tot eind 2018 vice-voorzitter van de raad van bestuur van Achmea.

Onderzoeksopdracht

De onderzoeksopdracht aan de commissie is als volgt omschreven: “De commissie heeft tot taak onderzoek te doen naar de handelwijze van DNB en het Ministerie van Financiën ten aanzien van de Nederlandsche Algemeene Maatschappij van Levensverzekering Conservatrix N.V. bij de overdracht aan Trier Holding B.V. en in de periode daarna tot aan het faillissement alsmede naar de toereikendheid van het betreffende wettelijke kader.” Ook schrijft Hoekstra dat de commissie het onderzoek naar eigen inzicht mag inrichten.

Adequaat gehandeld?

In de toelichting bij het instellingsbesluit is de onderzoeksopdracht nader uitgewerkt in twee deelvragen:

  1. Hebben DNB en het Ministerie van Financiën ten aanzien van Conservatrix bij de overdracht aan Trier en in de periode daarna tot het faillissement, adequaat gehandeld?
  2. Is het wettelijk kader door DNB en het Ministerie correct toegepast en is dat wettelijk kader toereikend?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.