Eurowijs, in 2013 geïnitieerd door de Volksbank, is vanaf nu een zelfstandige stichting.
Doelstelling blijft financiële educatie toegankelijk te maken voor alle leerlingen. Met gratis fysieke en digitale lesprogramma’s sluit Eurowijs naar eigen zeggen naadloos aan bij de conceptkerndoelen en werkt zo aan een financieel sterke generatie. “Financiële educatie en het leren omgaan met geld krijgen eindelijk de aandacht die het verdient in de nieuwe conceptkerndoelen voor het onderwijs”, aldus Hilde Krens, directeur van Stichting Eurowijs.
Noodzakelijk
“Uit onderzoek van Flanderijn (mei 2024) blijkt dat 2 op de 5 jongeren in Nederland moeite heeft met het betalen van rekeningen en dat 1 op de 5 jongeren regelmatig geldzorgen ervaart. Bovendien geeft 82% van de jongeren aan dat zij graag meer financiële educatie zouden willen”, zegt Krens. “Deze cijfers benadrukken de noodzaak om financiële educatie al vroeg in het onderwijs te integreren. De basis voor financieel bewustzijn wordt in de jeugd gelegd. Helaas krijgt niet ieder kind thuis de financiële opvoeding die het nodig heeft. Daarom is het essentieel dat we al in het basisonderwijs financiële educatie aanbieden, zodat het voor elke leerling beschikbaar is. Kinderen moeten financiële vaardigheden kunnen aanleren zodat ze op latere leeftijd voldoende inzicht hebben om verantwoord met geld om te gaan.”
Nieuw hoofdstuk
“De transitie naar een stichting markeert een nieuw hoofdstuk voor Eurowijs. Als grondlegger maakte de Volksbank het initiatief voor gratis en toegankelijk financieel lesmateriaal mogelijk. Ook nu blijft de Volksbank een betrokken partner, naast ASR en Koninklijke Van der Most, die zich recent als partners bij Stichting Eurowijs hebben aangesloten. Onze samenwerking met partners stelt ons in staat om vernieuwende lesprogramma’s te ontwikkelen en financiële educatie gratis beschikbaar te stellen voor scholen in Nederland”, zegt Krens.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.