Europese IDD-richtlijn nadert deadline

0

Volgens de AFM zijn verzekeraars over het algemeen goed voorbereid op de nieuwe Europese richtlijn voor verzekeringsdistributie (IDD) die op 1 oktober 2018 in werking treedt. Op het gebied van samenwerking met het intermediair moeten verzekeraars echter nog de nodige stappen zetten.

Het doel van de IDD is het creëren van een gelijk speelveld voor alle marktpartijen die bij de verkoop van verzekeringen betrokken zijn, het verbeteren van de bescherming van de consument en het bevorderen van een interne markt voor financiële diensten. De richtlijn heeft daarnaast als doel om de sancties op overtredingen te harmoniseren. De IDD heeft betrekking op adviseurs en bemiddelaars in verzekeringen, (her)verzekeraars en bedrijven die verzekeringen als aanvulling op een product of dienstverlening verkopen.

Op het gebied van vakbekwaamheid voldoen de meeste verzekeraars al aan de aangescherpte nieuwe regelgeving, zoals bijvoorbeeld op het gebied van tijdige bijscholing van leidinggevenden. Dat blijkt uit het ‘Klantbelang Dashboard 2018’ van de toezichthouder.

IDD en het intermediair

De Insurance Distribution Directive brengt op het gebied van productontwikkeling ook veranderingen met zich mee op het gebied van samenwerking met het intermediair. Hierin kunnen verzekeraars volgens de AFM nog de nodige stappen zetten. “Met name als het gaat om het monitoren of de producten door intermediairs daadwerkelijk aan de juiste doelgroep worden verkocht.”

De IDD brengt ook een aantal nieuwe transparantieregels waaraan marktpartijen moeten voldoen. Zo moet een adviseur/bemiddelaar de klant voorafgaand aan het sluiten van een schadeverzekering melden of de klant hem rechtstreeks betaalt, of dat er sprake is van provisie (via de aanbieder). Bij rechtstreekse betaling wordt ook de hoogte van het bedrag vermeld. Als het bedrag niet kan worden achterhaald, moet worden aangeven hoe het wordt berekend. De AFM heeft een factsheet opgesteld waarin de IDD per norm uiteen wordt gezet.

Met de implementatie van de IDD-richtlijn is ook de vrijstellingsregeling Wft aangepast. Hierdoor worden bepaalde bemiddelaars die tot nog toe waren vrijgesteld van AFM-vergunning en Wft-eisen alsnog vergunning plichtig.

Verplicht informatiedocument

De IDD introduceert tevens het Insurance Product Information Document (IPID). Dit is een nieuw gestandaardiseerd informatiedocument voor schadeverzekeringen, dat precontractueel aan de cliënt dient te worden verstrekt. Het doel van het IPID is dat cliënten op toegankelijke wijze de belangrijkste productkenmerken lezen en verzekeringen kunnen vergelijken.

De AFM ziet op dit moment nog mogelijkheden tot verbetering op het gebied van de verstrekking van het IPID. Over het algemeen hebben verzekeraars dit informatiedocument al wel beschikbaar. De AFM verwacht dat verzekeraars het intermediair waarmee zij samenwerken, goed informeren over de juiste wijze van verstrekking van het IPID.

Collectieve aov kan beter

De AFM onderzoekt jaarlijks door middel van het ‘Klantbelang Dashboard’ in welke mate verzekeraars en banken het belang van de klant centraal stellen in producten en dienstverlening. Dit jaar is ook gekeken of verzekeraars de geldende wettelijke Wft-normen naleven ten aanzien van vakbekwaamheid, productontwikkelings- en reviewproces en beloningsbeleid.

Dit onderzoek richtte zich specifiek op de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering. De verzekeraars scoren hierop gemiddeld een voldoende. Een specifiek aandachtspunt is de constatering van de toezichthouder dat verzekeraars de belangen van werknemers vaak alleen indirect via de werkgever onderzoeken. Verzekeraars zouden de werknemersbelangen volgens de AFM ook rechtstreeks moeten onderzoeken, om er zeker van te zijn dat deze op evenwichtige wijze worden meegenomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.