Europese banken worstelen met PSD2

0

Uit onderzoek van PwC onder 39 grote banken uit 18 Europese landen blijkt dat 38% nog bezig is met het bepalen van de impact van PSD2, terwijl slechts 9% de vereisten momenteel implementeert. De PSD2-richtlijn moet concurrentie op de betaalmarkt vergroten en treedt officieel januari 2018 in werking.

Als gevolg van PSD2 zijn Europese banken straks verplicht betaaldata en rekeninginformatie van klanten toegankelijk te maken voor andere dienstverleners. De klant moet daar wel toestemming voor geven. Dat biedt kansen voor nieuwe spelers. Minister Dijsselbloem van Financiën liet de Tweede Kamer vorige maand weten dat implementatie van de richtlijn door Nederland per voorjaar 2018 een realistische inschatting is. Gisteren stuurde hij de Kamer het Nader Rapport bij de Implementatiewet herziene betaaldienstenrichtlijn PSD2, het wetsvoorstel, de Memorie van Toelichting het advies van de Raad van State en het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens toe.

Aan- en ontsluiten

Volgens het onderzoek van PwC streeft 50% van de onderzochte Europese banken uiteindelijk naar een rol als ‘aggregator’-platform. Op zo’n open platform kunnen derden hun op door zogeheten API’s ontsloten klant- en bankdata gebaseerde producten en diensten aansluiten.

Maar volgens PwC is de verwachting dat banken in toenemende mate ook zelf klanten totaaloverzichten van hun financiële positie en betere alternatieven voor bestaande financiële producten gaan aanbieden. Van de ondervraagde banken zegt 29% dit businessmodel van ‘bank-as-a-aggregator’ te ambiëren.

Veel op stapel

Dat nog maar weinig banken in Europa zo kort voor de deadline voldoen aan de PSD2-vereisten vindt bankenspecialist Eugenie Krijnsen van PwC een slecht signaal. Maar ze heeft er ook wel begrip voor: “Er komt veel op de banken af. Zo moeten bestaande IT-systemen worden gekoppeld aan technologieën op het gebied van bijvoorbeeld data-analyse en mobile. Ten tweede zijn er zorgen rondom informatiebeveiliging en privacy. Niet alleen bij banken zelf, maar ook bij toezichthouders en andere stakeholders.

Bovendien kent PSD2 nog open eindjes, zoals het ontbreken van een gemeenschappelijke API-standaard. Tot slot staan banken voor een stevig strategisch vraagstuk. Zij moeten in rap tempo het ontluikende betalingslandschap analyseren en nieuwe verdienmogelijkheden in kaart brengen om ook in de toekomst relevant te blijven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.