EU voorstander van 0% btw op zonnepanelen

0

De Europese Raad van ministers heeft het besluit genomen om een 0% btw-tarief mogelijk te maken op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Vereniging Eigen Huis is blij met dit voorstel. Nu betaal je in Nederland 21% btw, die je via een complexe regeling kan terugvragen. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis, die al lange tijd pleit voor een vereenvoudiging van deze regeling. Of een lager of nultarief voor de btw ook daadwerkelijk wordt ingevoerd, moet door een nieuw kabinet worden besloten.

Sinds 2013 is het voor zonnepaneeleigenaren in Nederland mogelijk om de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen grotendeels terug te krijgen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet een zonnepaneeleigenaar tijdig verschillende complexe stappen doorlopen. Zo complex dat het aanschaffen van aanvullende panelen vaak niet loont. Ook voor de Belastingdienst leidt het huidige proces tot extra werk en hoge kosten. VEH wil dat het proces eenvoudiger wordt, zonder dat het belastingvoordeel voor zonnepaneeleigenaren verloren gaat. Door kleine wijzigingen zijn daarin al stappen gezet. Met het voorstel van de Europese Raad van ministers dat nu een 0% btw-tarief mogelijk maakt, zouden de huidige administratieve lasten voor zonnepaneeleigenaren en Belastingdienst komen te vervallen.

Betaalbaar

In april 2021 liet staatssecretaris Hans Vijlbrief weten dat er in Europa onderhandelingen plaatsvinden over het 0% btw-tarief voor zonnepanelen. Nederland is hier als lidstaat voorstander van. VEH: “Het besluit van de Europese Raad van ministers opent daarnaast wellicht ook de deur naar btw-verlaging van onder andere duurzame warmtebronnen. Daar betaal je nu 21% btw over. Wij hopen dat het nieuwe kabinet meegaat in het voorstel, zodat de complexiteit vermindert en de betaalbaarheid van verduurzamingsmaatregelen wordt vergroot.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.