EU versterkt positie verzekeraars op NHG-markt

0

In een vandaag gepubliceerde herzieningstekst van de Solvency II-regelgeving, stelt Europa minder strenge kapitaaleisen aan verzekeraars. Volgens het Verbond van Verzekeraars scheelt de voorgestelde aanpassing verzekeraars enkele tientallen miljoenen euro’s kapitaalbeslag op jaarbasis. Die kostenbesparing kan zich vertalen in een goedkopere NHG-hypotheek.

Het Verbond van Verzekeraars stelt dat verzekeraars door de aangekondigde verruiming minder bufferkapitaal hoeven aanhouden voor NHG-hypotheken. “Dit kan positief uitpakken voor huizenkopers omdat verzekeraars hierdoor mogelijk actiever kunnen worden op de NHG-hypothekenmarkt in concurrentie met de banken. De kosten voor verzekeraars gaan omlaag en dat kan weer schelen in de rente die klanten betalen voor een NHG-hypotheek. Een woning is al kostbaar genoeg”, schrijft algemeen directeur van het Verbond, Richard Weurding, in een reactie.

Verder is hij verheugd dat (Europese) verzekeraars bij de Europese Commissie (EC) gehoor hebben gevonden voor beter passende kapitaaleisen. “Door de voorgestelde verbeteringen sluiten de kapitaaleisen beter aan bij de economische werkelijkheid. Dit heeft voordelen voor polishouders, verzekeraars en hun aandeelhouders.”

1 januari 2020

De aangepaste regelgeving – waarmee tevens de kapitaaleisen voor aandelenbeleggingen omlaag gaan voor verzekeraars die het standaard Solvency II model hanteren –  zou bij een akkoord uiterlijk per 1 januari 2020 van kracht worden. Het voorstel van de EC ligt nu ter beoordeling voor bij het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Het Verbond zou graag zien dat deze teksten snel worden goedgekeurd. Officieel hebben het Europees Parlement en de Raad van Ministers echter drie maanden de tijd om het voorstel goed te keuren of af te wijzen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.