EU verankert duurzaamheid in advies beleggingspolis

0

Een adviseur moet de voorkeuren en overwegingen van zijn klant op het gebied van duurzaamheid straks laten meewegen in het advies over verzekeringen met een beleggingscomponent. Dat is de strekking van een door de Europese Commissie gepubliceerde concept-aanpassing op de IDD.

Als voorbeeld van voorkeuren en overwegingen worden genoemd: milieu, sociaal beleid en governance.

De Insurance Distribution Directive (IDD) is een Europese richtlijn die normen bevat over de distributie van verzekeringen. De voorgenomen aanpassing maakt deel uit van een breder wetgevingspakket, waarbij ook de verordening MiFID II wordt aangepast. Volgens de AFM heeft de Europese Commissie de concept-aanpassing nu al gepubliceerd, zodat marktpartijen zich tijdig op de wijzigingen kunnen voorbereiden. Zodra duidelijk is wanneer de wetgeving in werking zal treden, zal opnieuw een publicatie volgen op de AFM-website.

Uitzonderingen

Bij een verzekering met een beleggingscomponent moet de afkoopwaarde of uitkering geheel of gedeeltelijk, direct of indirect, afhankelijk zijn van ontwikkelingen op de financiële markten. Er zijn een aantal typen levensverzekeringen uitgezonderd van de definitie van beleggingsverzekering. Dit zijn onder meer: een overlijdensrisicoverzekering die alleen uitkeert bij overlijden, een natura-uitvaartverzekering, een verzekering die fiscaal gefaciliteerd is om te voorzien in pensioeninkomen. Deze verzekeringen vallen volgens de AFM dus niet onder de definitie van verzekering met een beleggingscomponent.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.