EU-taxatierichtlijn jaagt huiseigenaar op kosten

0

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt dat de nieuwe Europese richtlijn voor woningtaxaties huiseigenaren vele miljoenen euro’s per jaar gaat kosten, maar hen geen enkel voordeel geeft. “De taxatieverplichting is een disproportioneel zware maatregel voor de Nederlandse hypotheekmarkt.”

Vanaf juni 2021 zal een huiseigenaar voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging van zijn lopende hypotheek, bijvoorbeeld voor een verbouwing of bij het oversluiten naar een lagere rente, eerst een traditioneel taxatierapport moeten inleveren bij de bank. Nu nog volstaat in veel gevallen een veel goedkopere modelmatige taxatie of is een waardebepaling niet nodig. Omdat de Europese richtlijn alleen van toepassing is op banken, mogen verzekeraars en regiepartijen wel modelmatige waardebepalingen blijven accepteren. Deze marktverstoring vindt VEH een argument om voor een afwijking van de taxatierichtlijn te pleiten.

Banken zijn tegen

Ook de Nederlandse banken willen dat het in de toekomst mogelijk blijft om onder voorwaarden gebruik te maken van modelmatige taxaties bij aanvraag en wijziging van woninghypotheken. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) strookt het onmogelijk maken van modelmatig taxeren niet met de trend van digitalisering, en zet dit de Nederlandse taxatiemarkt een paar stappen terug in de tijd. “Het is daarom van groot belang dat modelmatig taxeren expliciet wordt toegestaan in de regelgeving.”

Vertragende werking

Bij een fysiek taxatierapport komt de taxateur op locatie het hele huis opmeten en beoordelen. Dit kost al gauw zo’n 400 tot 500 euro, zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis: “Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek kunnen huiseigenaren al sinds 2016 gebruik maken van een modelmatige online taxatiemethode. “Geldverstrekkers accepteren deze taxaties voor hypotheken tot 90% van de waarde van de woning. Hiervoor is geen huisbezoek nodig, het rapport is binnen een minuut digitaal beschikbaar en de kosten zijn met 25 tot 30 euro bescheiden. Omdat straks voor elke hypotheekwijziging, hoe klein die ook is, opnieuw een fysiek taxatierapport moet laten opmaken, kan je dit naar verloop van jaren dus heel veel geld gaan kosten. Maar aan die rapporten heb je niets en al die extra taxaties gaan tot vertragingen leiden”, aldus Stolwijk.

Voor sommige hypotheekmutaties is op dit moment helemaal geen taxatie nodig, bijvoorbeeld als er voldoende overwaarde is. Stolwijk: “Bij een renteaanpassing accepteren veel geldverstrekkers de kosteloze WOZ-waardebeschikkingen van gemeenten. Als de EBA-regels van kracht worden vervallen al deze consumentvriendelijke mogelijkheden in één keer.” VEH roept De Nederlandsche Bank (DNB) dan ook op om bij de European Banking Authority (EBA) op te komen voor de belangen van Nederlandse huizenbezitters, geldverstrekkers en een ‘goed werkende taxatiebranche’.

DNB kan afwijken

De nieuwe regels gaan in per 1 juni 2021 voor nieuwe hypotheken en een jaar later voor bestaande hypotheken. “Tenzij DNB voor het einde van deze maand bij EBA aangeeft op elementen van de richtlijn te willen afwijken. Dit is voor afzonderlijke landen mogelijk omdat de richtlijn geen wetgeving is. Maar DNB lijkt vooralsnog niet in actie te willen komen”, aldus Stolwijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.