In Estland is het delen van bronbestanden ingeburgerd

0

Leden van de Contactgroep Automatisering hebben zich op de ambassade van Estland laten informeren over de vergaande ontsluiting van brongegevens in dat land, voor onder meer financieel dienstverleners.

Volgens Jeroen Oversteegen, secretaris van de Contactgroep Automatisering, loopt Estland wereldwijd gezien ver voor op de digitale inrichting van de communicatie tussen overheid en burgers en tussen bedrijven en burgers. Estland heeft een bevolking van slechts 1,4 miljoen inwoners.

Vertrouwen in digitalisering

Oversteegen: “Kern van het Estlandse digitale model is, dat Estland alle inwoners al jaren de mogelijkheid biedt om eenvoudig doch veilig toegang te krijgen tot de eigen gegevens. Daarbij wordt inwoners de mogelijkheid gegeven om ‘eigen’ gegevens met derden te delen. De infrastructuur maar ook de wetgeving zijn zo uitgerust, dat misbruik wordt voorkomen. Inwoners van Estland zien precies wie, wanneer en waarom bepaalde data over hen heeft geraadpleegd. De sancties op het onbevoegd raadplegen van persoonlijke gegevens zijn hoog en de regels hiervoor worden streng gehandhaafd. Dat heeft in Estland geleid tot veel vertrouwen in digitalisering.”

Nederland loopt achter

In Nederland staan we met de site www.mijnoverheid.nl nog maar aan het begin van het digitaal centraliseren van gegevens van burgers, zegt Oversteegen. Volgens hem is de Nederlandse overheid op dit moment ook zeer terughoudend in het faciliteren van mogelijkheden waarbij burgers hun digitale gegevens kunnen delen met derden, zoals bijvoorbeeld met hun financieel adviseur.

Zouden ze daar meer werk van maken, dan kan dit de adviseur belangrijke voordelen opleveren, schetst Oversteegen: “Aanbieder en adviseur weten dan zeker dat ze in één keer beschikken over de juiste gegevens. Tevens levert dit belangrijke tijdsbesparing op die uiteindelijk financieel voordeel voor de consument betekent. Het Estlandse model is met name zo interessant, omdat het laat zien dat het niet zo zeer de techniek is die het succes van brondata bepaalt, maar de wetgeving. We moeten nu helaas constateren, dat de Nederlandse wetgeving op dit punt sterk achterloopt.”

Praktijkervaring opdoen in Estland

De leden van de Contactgroep Automatisering zijn afkomstig van de aanbieders van software zoals die door financieel advieskantoren in Nederland wordt gebruikt. Op uitnodiging van de ambassadeur van Estland zal een Nederlandse delegatie – met onder andere enkele leden van de Contactgroep Automatisering – binnenkort een bezoek brengen aan Estland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.