ESMA-maatregelen goed voor beleggers

0

De Federatie Financieel Planners is content met het besluit van de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) om maatregelen te treffen die retailbeleggers moeten beschermen tegen risicovolle beleggingsproducten. FFP-voorzitter Rob van den Aker: “Ik verwacht dat beleggers blij zijn met de duidelijkheid die er nu is”.

Het besluit van de ESMA houdt een verbod in op binaire opties en een verkoopbeperking voor contracts for difference (CFD’s). Het besluit is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen de nationale toezichthouders van alle EU-lidstaten. Via haar lidmaatschap van FPSB Europe is FFP betrokken geweest bij de totstandkoming van de genomen maatregelen van de Europese toezichthouder. Het is voor het eerst dat op Europees niveau het vermarkten, verspreiden en verkopen van een financieel product wordt verboden.

Klantbelang

Van den Aker: “Aanbieders van deze producten zouden het belang van de klant voorop moeten stellen en integer en eerlijk moeten handelen. Klanten verdienen een grote mate van bescherming als het gaat om complexe beleggingsproducten. De (gecertificeerd) financieel planner is dan ook bij uitstek de financiële professional die de klant op het gebied van beleggen als onderdeel van zorgvuldige vermogensopbouw kan adviseren en begeleiden.”

Geraffineerde marketingtechnieken

AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven heeft als voorzitter van het Investor Protection and Intermediaries Standing Committee (IPISC) leiding gegeven aan de voorbereiding van deze beschermende maatregelen. “Binaire opties zijn de AFM al jarenlang een doorn in het oog. Sinds 2013 waarschuwen we al tegen deze zeer risicovolle beleggingsproducten. Een groot deel van de aanbieders van deze producten is niet transparant en speelt met geraffineerde marketingtechnieken onverantwoord in op sentimenten van retailbeleggers. Dit kan alleen op Europees niveau effectief worden bestreden en ik ben dan ook erg trots op dit resultaat.”

De geraffineerde marketingtechnieken staan volgens Van Vroonhoven bol van de mooie beloftes, zoals ‘in een record-tijd fantastische rendementen binnenhalen’. De realiteit is echter volgens haar dat aanbieders hier grof geld aan kunnen verdienen en de belegger vaak de grote verliezer is. “Wat mij vooral raakt is dat onervaren beleggers, door de lage spaarrente op zoek naar andere vormen van rendement, voor veel geld het schip ingaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.