Ervaren adviseurs geven collega’s tips over cyberpolissen

0

Turien & Co. en Ansvar hebben vanuit hun gezamenlijke programma AdviesSupport met adviseurs gesproken over hun ervaringen met cyberrisicoverzekeringen. Die ervaringen zijn nu gebundeld in een informatiebrochure, inclusief checklist en tips voor de minder ervaren collega’s.

De brochure is bestemd voor financieel advieskantoren die het onderwerp cyberrisicoverzekering een vast onderdeel willen laten uitmaken van hun activiteiten op het gebied van zakelijk verzekeren. De brochure is hier gratis te downloaden (pdf).

Onderdeel risicoanalyse

Een cyberincident is volgens Bjorn Jalving, Innovatie & Productmanagement bij Ansvar, geen bijzonder risico meer. “Het is voor ondernemers niet meer de vraag óf ze ooit te maken krijgen met een cyberincident maar wannéér. De schade is vaak aanzienlijk, niet alleen op financieel vlak maar ook op sociaal en emotioneel vlak. Een financieel adviseur die een risicoanalyse bij een onderneming of organisatie doet, ontkomt er niet aan ook aandacht te geven aan dit specifieke risico. Adviseurs die dit niet willen, doen er verstandig aan om dit dan uitdrukkelijk te melden aan hun opdrachtgever anders mag de klant ervan uitgaan dat de adviseur ook dit risico in zijn analyse heeft meegenomen”.

Enkele praktische tips

De geïnterviewde adviseurs geven hun minder ervaren collega’s in de brochure een aantal tips mee. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vraag de klant, voorafgaand aan het gesprek, zich samen met zijn ICT-ondersteuner voor te bereiden op een aantal vragen dat in het kader van de analyse aan de orde zal komen;
  • Per type bedrijfstak zijn de cyberrisico’s sterk verschillend. Voor een adviseur is het verstandig om te proberen bedrijven te clusteren zodat de cyberrisico’s sneller en beter geïnventariseerd kunnen worden dan wanneer bij elke klant de adviseur zich weer opnieuw moet verdiepen in de bijzondere omstandigheden van die specifieke branche.
  • Zeker bij dit risico doen adviseurs er verstandig aan ook contact te hebben met de accountant van de onderneming of organisatie. Accountants hebben vanuit hun taak ook steeds meer aandacht voor de risico’s van cyberincidenten voor de continuïteit van de onderneming.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.