Enno Wiertsema: ‘Alle hens aan dek’

0

In zijn maandelijkse column op de Adfiz-website schrijft directeur Enno Wiertsema over de Ronde door het Land. Op deze bijeenkomsten praat de brancheorganisatie de leden bij over allerlei zaken die spelen in de advieswereld. Tevens is het een mogelijkheid voor adviseurs om elkaar weer eens te spreken.

Wiertsema: “Het is vandaag 1 mei, Dag van de Arbeid. De dag – zo las ik – waarop de invoering van de achturige werkdag wordt gevierd. Maar sinds de jaren tachtig vooral een dag waarop met name in de landen om ons heen demonstranten de gelegenheid te baat grijpen om hun standpunten kracht bij te zetten, soms zelfs met geweld. Zo hoorde ik eerder vanochtend op het nieuws dat het vandaag alle hens aan dek is voor de politiekorpsen in Frankrijk en Duitsland die ook dit jaar weer rekening houden met grootscheepse rellen. Nee, geef mij dan maar 27 april, Koningsdag; wát een feest is dat toch. Helemaal met het mooie weer van afgelopen donderdag. Ik hoop dat je er net zo van genoten hebt als ik.”

Verenigingsbureau

“Alle hens aan dek is het ook weer op ons verenigingsbureau. De Wet toekomst pensioenen werkt langzaam maar gestaag naar een apotheose toe en heeft onze volle aandacht. Actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen komt eraan, waarbij het nu zaak is om een goede, werkbare en voor de consument zinvolle invulling van het begrip ‘fijnmazige gemiddelden’ te geven. En zoals je vorige week misschien hebt meegekregen, hebben we ook onze handen vol aan het wegnemen van onduidelijkheden over de norm voor onafhankelijk advies in de vergelijkingskaart.”

Flinke impact

“Dat zijn stuk voor stuk onderwerpen die flinke impact zullen hebben op de adviespraktijk van de adviseur. Want hoe zorg je er straks voor dat het nabestaandenpensioen wordt aangepast conform de nieuwe regels? Wanneer adviseer je te kiezen voor eerbiedigende werking en wanneer voor overgaan naar een nieuwe regeling met vlakke premie? En hoe richt je de communicatie over je dienstverlening zo in dat je voldoet aan de nieuwe transparantie-eisen? En dat het ook nog eens werkbaar is? En hoe zit het nu echt met de vergelijkingskaart?”

Kennisportalen

“Het antwoord op al deze – en vele andere – vragen is onder meer te vinden in onze kennisportalen; 26 zijn het er inmiddels. En vanaf morgen komt daar zelfs nog een 27ste bij, over de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Dat zijn er heel wat. En hoewel we er alles aan blijven doen om de informatie op een zo helder mogelijke en voor jou werkbare manier te ontsluiten, kan ik begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En onvoldoende zicht hebt op hoe we het juist gemakkelijker voor je proberen te maken met kennis, modeldocumenten, infographics en rekentools.”

Ronde door het Land

“Mede om je hier wegwijs in te maken, organiseren we deze maand weer de Ronde door het Land. Een serie bijeenkomsten waar we op 12 maart 2020 in Apeldoorn mee waren gestart; dezelfde dag dat bekend werd dat het land daags erop in lockdown ging en waardoor we noodgedwongen waren de overige bijeenkomsten op te schorten. Maar vanaf volgende week pakken we de draad dus weer op en gaan we verder op de toen ingeslagen weg. We doen deze maand alle regio’s aan met bijeenkomsten in Assen (9 mei), Apeldoorn (11 mei), Oostzaan (16 mei), Rotterdam (23 mei) en Eindhoven (25 mei).”

Inschrijven

“Naast het bespreken van nieuwe wetten en hoe we je daarbij ondersteunen met handvatten en tools, is de Ronde door het Land ook hét moment om bijgepraat te worden over wat we allemaal doen om de belangen van de sector goed te behartigen. En om van jou te horen waar je tegenaan loopt, wat je nodig hebt en welke veranderingen je graag wilt zien. Maar vooral is het ook een uitgelezen kans om elkaar weer eens te ontmoeten. Ik hoop je dan ook op een van de Ronde door het land bijeenkomsten te zien. Aanmelden kan heel eenvoudig via deze link.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.