Energielabel niet doorslaggevend bij aankoop

0

Er moet volgens Calcasa nog veel werk worden verzet voordat het gemiddelde energielabel op de woningmarkt een A-label is. “Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, heeft de gemiddelde koopwoning pas in 2055 energielabel A”, lezen we in de meest recente Calcasa WOningprijsindeX (WOX).

Calcasa onderzoekt periodiek hoe het ervoor staat met de energielabels voor woningen. Uit het laatste kwartaalbericht blijkt dat het huidige verduurzamingstempo te laag ligt en een groot gedeelte van de woningen nog geen definitief energielabel heeft. Van de totale woningvoorraad van 7,7 miljoen woningen in Nederland hebben 4,6 miljoen woningen op dit moment een definitief energielabel. Dat komt neer op ongeveer 60%, dus voor 4 op de 10 huizen is het definitieve energielabel nog niet bekend. Op dit moment heeft ongeveer 91% van de woningen bij een transactie een definitief energielabel, terwijl dit al sinds 2015 verplicht is.

Vergroening wel zichtbaar

Kijkend naar de 4,6 miljoen woningen met een energielabel ziet Calacasa een duidelijke vergroening. Meer dan 1,3 miljoen woningen hebben al een definitief energielabel A, dit is bijna 30% van het totaal aantal geregistreerde energielabels. Ook het aantal woningen met een B-label is aan het toenemen en met name de D- en E-labels nemen relatief af. Dit heeft tot gevolg dat het gemiddelde energielabel van een woning in Nederland op dit moment tussen een B- en C-label ligt, daar waar het 10 jaar geleden nog een D-label was. Ongeveer 1 miljoen woningen zijn sinds de invoering van het label minimaal 1 stapje omhooggegaan.

Prijseffect energielabel

Op dit moment zijn het geringe aanbod en de lage rente de meest bepalende factoren voor de woningwaarde. Dit maakt dat duurzaamheid nog niet zo’n relevante rol speelt als gehoopt door de overheid. In het tweede kwartaal van 2018 onderzocht Calcasa het prijseffect van vergelijkbare woningen met een beter label. Vergelijkbare woningen met een beter energielabel hadden toen gemiddeld een hogere verkoopprijs van 2%. Inmiddels is dat verschil toegenomen tot bijna 4%. Met de huidige gemiddelde woningwaarde van 378.000 euro gaat dat dus om gemiddeld 14.000 euro bij verbetering van het energielabel, stelt Calcasa vast. Het is overigens mogelijk dat een deel van het prijseffect wordt veroorzaakt doordat een woning met een beter energielabel ook een betere staat van onderhoud kent, maar dat is niet meegenomen in het onderzoek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.