Energielabel C wordt steeds meer de norm voor geldverstrekkers

0

Volgens de Hypotheekshop wordt energielabel C wordt steeds meer de norm voor geldverstrekkers.

“De aankoop van een huis is vaak een ideaal moment om te investeren in het verduurzamen van de nieuwe woning”, schrijft de hypotheekketen. “De Nibud-normen per 1 januari van dit jaar spelen daar meer dan ooit op in, waarbij een extra leenbedrag voor verduurzaming kan worden meegefinancierd. Ook aanbieders ontwikkelen steeds meer middelen om kopers (en zittende eigenaren) aan te zetten tot actie: bijvoorbeeld met rentekortingen en speciale verduurzamingsdepots. Een recente ontwikkeling is dat sommige financiers uitsluitend nog woningen financieren die minimaal een energielabel C hebben. bijBouwe en Allianz lopen hierin voorop door alleen hypotheken te verstrekken aan woningen met tenminste energielabel C of aan woningen die een duidelijk plan hebben om van een lager label naar minimaal C te verbeteren.”

Buiten de boot vallen

De Hypotheekshop: “Dit beleid van de genoemde financiers beoogt de verduurzaming van de woningvoorraad te stimuleren, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het bewustzijn en de wil om te investeren in duurzaamheid onder huiseigenaren te verhogen. Echter, het brengt het risico met zich mee dat bepaalde groepen in toenemende mate uitgesloten kunnen worden, waarbij de kwaliteit van de eigen portefeuille van een aanbieder voorop staat. Tot nu toe in 2024 koopt 70% van de starters en 75% van de doorstromers (cijfers HDN) een woning die al minstens energielabel C heeft bij aankoop, terwijl de rest een lager label heeft of er geen label bekend is. 30% van de kopers van een woning met energielabel D tot en met G stelt bij aankoop een verbeterplan op (bijvoorbeeld van label G naar D), al kan dit percentage in werkelijkheid hoger zijn omdat verduurzamingsmaatregelen niet in alle gevallen geregistreerd worden. Verduurzaming bij appartementen is zoals bekend complexer, waarbij opvalt dat relatief gezien vooral twintigers en 55-plussers deze woningen kopen, met oudere eigenaren die vaak betere kwaliteit appartementen kunnen kopen dan jongere.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.