Energiecrisis versnelt woningverduurzaming

0

De hoge gas- en energieprijzen waren het afgelopen jaar voor 2,9 miljoen Nederlandse huishoudens reden om de woning te verduurzamen, blijkt uit onderzoek door Multiscope. Ruim een kwart (27%) van de mensen met een koopwoning geeft aan dat die keuze ook is beïnvloed door de beschikbare subsidies.

Voor de derde editie van het onderzoek Duurzaam Wonen benaderde Multiscope 5.080 respondenten met vragen over energie, isolatie, verwarming, ventilatie en besparing.

De hoge gas- en energieprijs hebben het gedrag van Nederlandse huishoudens duidelijk beïnvloed. Zo houden Nederlanders hun gas- en energieverbruik nauwlettender in de gaten dan een jaar eerder. Van de Nederlanders die hun woning hebben verduurzaamd bekeek in 2022 maar liefst 72% minimaal één keer per maand hun gas- en energieverbruik. In 2021 was dit nog slechts 54%.

Vier op de tien huishoudens laten, ook als het koud is, de verwarming uit staan. Dat komt volgens Multiscope neer op 3,3 miljoen huishoudens. Opvallend is dat voornamelijk jongeren de kachel uit laten staan. Zo geeft 54% van de 18 tot 34-jarigen aan hun verwarming uit te zetten voor energiebesparing, tegenover 28% van de 65-plussers. Van die jongeren maakt 28% zich wel eens zorgen of ze de maandelijkse energienota wel kunnen betalen, tegenover 19% van de 65-plussers.

Onderverdeeld naar huur en koop laat 54% van de huurders de kachel uit, ook als het koud in, tegenover 35% van de mensen met een koopwoning.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.