Energiebespaarfonds aantrekkelijker voor VvE’s

0

VvE’s die vergaande verduurzamingsmaatregelen nemen kunnen vanaf nu ook een lening met een looptijd van 30 jaar afsluiten bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF). Dit is een aanvulling op de huidige lening met een looptijd van 10 en 15 jaar.

Door de aflossing van deze lening over een langere periode te spreiden dalen de maandlasten. Dat maakt grotere investeringen voor VvE’s aantrekkelijker. Het NEF werkt op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de ontwikkeling van nieuwe financieringsproducten. Het ministerie heeft hiervoor onlangs 40 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Het investeringsreglement dat de wijzigingen regelt is deze week door minister Ollongren en NEF-bestuursvoorzitter Ernst-Jan Broers ondertekend. “Een vijfde van de woningvoorraad valt onder een VvE dus daar kunnen grote stappen gezet worden. Met de verandering van de voorwaarden wordt het voor VvE’s veel aantrekkelijker om te investeren in verduurzaming. De woningeigenaar krijgt daar een lagere energierekening en meer comfort voor terug. Ik hoop dan ook dat het Nationaal Energiebespaarfonds bij VvE’s net zo succesvol zal worden als bij de andere woningbezitters”, aldus minister Ollongren.

Aardgasvrij maken nieuwbouwwoning

De Energiebespaarlening komt ook beschikbaar voor het aardgasvrij maken van nog niet opgeleverde woningen. Het gaat om nieuwbouwwoningen die met een gasaansluiting waren ontworpen en gekocht, maar die de koper alsnog aardgasvrij wil laten opleveren. Particulieren die voor 1 september 2018 een nog te bouwen nieuwbouwwoning hebben gekocht, kunnen de kosten van de maatregelen financieren met een Energiebespaarlening. Deze faciliteit is mogelijk gemaakt met een bijdrage van het ministerie van BZK en Rabobank.

600 miljoen

Het NEF bestaat deze maand 5 jaar. Dankzij een bijdrage van 40 miljoen van het rijk en met een aanvullende bijdrage van de co-financiers Rabobank, ASN Bank en de Council of Europe Development Bank (CEB) groeit het revolverende Energiebespaarfonds naar 600 miljoen euro. Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is fondsmanager van het NEF.

In 2018 werd door het NEF voor ruim 113 miljoen aan leningen verstrekt. Dat is evenveel als in 2016 en 2017 samen. Het NEF heeft in vijf jaar tijd voor 247 miljoen euro aan leningen verstrekt. Daarnaast is er nog voor meer dan 100 miljoen euro aan aanvragen in behandeling.

Foto: Het investeringsreglement dat de wijzigingen regelt wordt door minister Ollongren en NEF-bestuursvoorzitter Ernst-Jan Broers ondertekend.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.