Elektrische auto 16% duurder om te verzekeren dan benzineauto

0

De populariteit van elektrische auto’s blijft toenemen, maar dat geldt ook voor de autoverzekeringpremie voor deze auto’s. Een elektrische auto verzekeren is gemiddeld bijna 16% duurder dan een verzekering voor een benzineauto met een vergelijkbare waarde, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

“Bij de tien modellen die wij onderzochten, was de elektrische variant ongeveer 150 euro per jaar duurder om te verzekeren dan de benzinevariant”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. “We keken daarbij ook wat het kost om een benzineauto met een vergelijkbare aankoopprijs van hetzelfde merk te verzekeren. Hieruit blijkt dat de autoverzekeringen voor de elektrische auto’s gemiddeld 12,50 euro per maand duurder zijn dan voor de benzine auto’s. Op jaarbasis komt dat dus neer op 150 euro.”

Duurder

Hierbij moet volgens Bulthuis wel worden aangetekend dat elektrische auto’s standaard duurder zijn dan benzineauto’s met een vergelijkbaar model en uitvoering. “Omdat we in dit onderzoek auto’s hebben uitgezocht met een vergelijkbare waarde, betekent dit dat de benzinemodellen vaak veel luxere uitvoeringen zijn dan elektrische auto’s. Voor de elektrische auto’s zijn we uitgegaan van de meest standaarduitvoering. Zouden we echter zijn uitgegaan van vergelijkbare modellen en uitvoeringen voor elektrische en benzine auto’s, dan zijn de elektrische auto’s gemiddeld 250 euro per jaar duurder om te verzekeren.”

Schadelast hoger

Dat de premies voor elektrische auto’s zo veel hoger liggen, komt doordat de schadelast voor elektrische auto’s hoger is, geven verschillende autoverzekeraars aan. “In de praktijk blijkt dat de reparatiekosten van elektrische voortuigen vaak hoger uitvallen dan die van benzineauto’s. Dit komt doordat er bij reparaties van elektrische auto’s technische en specialistische vaardigheden nodig zijn die niet elke reparateur bezit. Bovendien kunnen de vervangingskosten van een accu al snel oplopen tot bedragen boven de 4.500 euro”, zegt een woordvoerder van Allianz Direct. Volgens Aegon, Achmea en Univé speelt ook mee dat elektrische auto’s een hoger gewicht hebben, waardoor ze bij een aanrijding vaker (letsel)schade veroorzaken en de schadelast dus hoger is. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.