Eindloonregeling fiscaal benadeeld

0

Werknemers die een eindloonregeling voor hun pensioen hebben, zijn vanaf 1 januari 2014 een stuk slechter af dan mensen met een middelloonregeling.

Werknemers met een eindloonregeling krijgen te maken met een extra nadeel van gemiddeld 4%. Deze fiscale ongelijkheid kan uiteindelijk leiden tot uitkeringsverschillen oplopend tot meer dan honderd euro per maand. In Nederland hebben ongeveer 100.000 werknemers een eindloonregeling.

Dat stelt pensioenadviseur Aon Hewitt op basis van doorrekeningen. Verschillende werkgevers die klant zijn bij Aon, hebben dit inmiddels bevestigd gekregen van de Belastingdienst.

Bij een eindloonregeling wordt het opgebouwde pensioen bij verhoging van het salaris omhoog bijgesteld, dus ook over voorgaande jaren. Per 1 januari 2014 wordt deze bijstelling gezien als nieuwe pensioenopbouw, waardoor dit binnen de fiscale beperking valt.

Pensioenen binnen middelloonregelingen worden jaarlijks geïndexeerd; voor de jaarlijkse verhoging tot 1 januari 2014 blijven de toen geldende fiscale regels van kracht. Hierdoor ontstaat een benadeling van eindloonregelingen ten opzichte van middelloonregelingen. Dit staat in tegenstelling tot de bewering van de overheid dat middelloon- en eindloonregelingen per saldo een vergelijkbaar pensioenniveau opleveren.

De overheid kan de ongelijke behandeling tussen de regelingen eenvoudig en tegen geringe financiële consequenties oplossen, stelt Aon Hewitt. Vooralsnog lijkt het omgekeerde echter te gebeuren: bij de door de Eerste Kamer weggestemde pensioenplannen voor 2015 van het kabinet, zou de ongelijkheid in verhoging van pensioenuitkering na de pensioengerechtigde leeftijd zelfs oplopen tot 10%. Dat zijn verschillen van mogelijk enkele honderden euro’s per maand.

Door wijzigingen die de overheid doorvoert in de belastingwetgeving versobert de pensioenopbouw vanaf 1 januari 2014. Vanaf die datum gaat de pensioenleeftijd voor nieuwe opbouw omhoog van 65 jaar naar 67 jaar. Daarnaast gaat de maximale jaarlijkse opbouw van ouderdomspensioen omlaag. Beide maatregelen gelden voor zowel middelloon- als eindloonregelingen.

Het reeds opgebouwde pensioen tot 1 januari 2014 blijft voor middelloon- en eindloonregelingen gelijk. Wanneer een werknemer met een eindloonregeling een salarisverhoging krijgt en het pensioen aangroeit, wordt deze aangroei echter beperkt door de nieuwe fiscale regels. De fiscus ziet deze aangroei als nieuwe pensioenopbouw en niet als een vorm van indexatie, zoals dat het geval is bij middelloonregelingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.