‘Einde daling hypotheekrente nog niet in zicht’

0

De daling van de hypotheekrente zal ook in 2020 nog doorzetten, zo verwacht De Hypotheker. Met een hernieuwd opkoopprogramma van obligaties probeert de ECB de inflatie in de eurozone een extra impuls te geven.

De Europese economie is volgens de ECB nog niet sterk genoeg en de wereldhandel en inflatie nog altijd laag. De bank zal zijn ramingen over de economische groei naar verwachting binnenkort naar beneden bijstellen. Dit kan opnieuw leiden tot verlaging van de beleidsrente en verhoging van het aankoopbedrag van obligaties. Door deze ontwikkelingen verwacht De Hypotheker dat zowel de kortlopende als langlopende rente in 2020 verder zal dalen, met een lagere hypotheekrente tot gevolg. De hypotheekketen verwacht echter dat deze daling bescheiden zal zijn.

Inflatie

De huidige inflatie in de eurozone staat op 1%. Dit is ruim onder het streefpercentage van de ECB dat ongeveer 2% bedraagt. Michel van den Akker (foto), directievoorzitter van De Hypotheker: “Om de inflatie en daarmee de economie van het eurogebied te stimuleren, is de bank opnieuw gestart met het opkopen van obligaties, voor een bedrag van 20 miljard euro per maand. Dit zet extra druk op de al historisch lage kapitaalmarktrentes. Desondanks willen de economische groeicijfers nog niet overtuigen. De export stijgt minder hard en vraag van buiten de eurozone was het afgelopen kwartaal zwak vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Verruiming van het monetaire beleid van de ECB vergroot de kans dat de rente op kortlopende hypothecaire leningen verder zal dalen. De maatregelen die de ECB neemt, hebben – weliswaar in mindere mate – ook effect op leningen met een langere looptijd. Hierdoor verwachten wij dat ook de rente op langlopende hypothecaire leningen licht zal dalen in 2020.”

Zorgen recessie nemen af

Van den Akker: “Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met NHG daalde in het laatste kwartaal van 2019 licht: van 1,20% begin oktober naar 1,17% begin december. Een gemiddelde hypotheeklening met een 15-jaars rentevaste periode (met NHG) daalde in het laatste kwartaal zelfs van 1,64% naar 1,57%. De hypotheekrentetarieven zijn verder gedaald, wat met name veroorzaakt werd doordat deze zomer de kapitaalmarktrentes in de VS en de eurolanden scherp naar beneden gingen. Een ‘no-deal-brexit’ en de handelsoorlog tussen de VS en China wakkerden de vrees aan voor een economische recessie. Inmiddels zijn deze zorgen weer wat afgenomen en lijken ook China en de VS met het voorlopig handelsakkoord weer een stap in de goede richting te hebben genomen. Maar de internationale politieke situatie blijft onzeker. waardoor bedrijven en gezinnen voorzichtig zijn met investeren en consumeren. Dit heeft een remmend effect op de economische groei.”

Zeer laag

De Hypotheker verwacht dat de kapitaalmarktrentes de komende kwartalen zeer laag blijven en mogelijk zelfs verder kunnen dalen. Opgeteld bij de ontwikkelingen op de woningmarkt en de stevige concurrentie op de hypotheekmarkt, is verdere daling van de rente op hypotheekleningen daarom waarschijnlijk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.