Vanwege het verplichte eigen risico blijken mensen ten onrechte vooral de huisarts minder te bezoeken. Een eigen risico kan het noodzakelijk zorggebruik dus beïnvloeden. Het omslagpunt ligt bij 300 euro, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).
In 2012 gaf 9% van de mensen aan vanwege het verplichte eigen risico minder zorg te gebruiken. Opmerkelijk daarbij is dat mensen aangeven door het verplichte eigen risico minder vaak naar de huisarts te gaan. Dit was met afstand de meest genoemde manier om het zorggebruik te verminderen. Terwijl het verplicht eigen risico helemaal niet geldt voor de huisarts. NIVEL-onderzoeker Margreet Reitsma: “Mogelijk weten mensen dit niet. Of misschien proberen ze door niet naar de huisarts te gaan een verwijzing naar het ziekenhuis te voorkomen, omdat daarvoor het eigen risico wel geldt.”
“De kans bestaat dat mensen door een zo sterk gestegen eigen risico ook werkelijk gaan afzien van noodzakelijke zorg”, stelt Margreet Reitsma. “Dit kan door verergering van een aandoening juist leiden tot hogere zorgkosten. Bijvoorbeeld doordat ziekten in een later stadium worden ontdekt of doordat mensen een beroep moeten gaan doen op dure zorg in ziekenhuizen voor een infectie die aanvankelijk in de huisartsenpraktijk al aangepakt had kunnen worden. Dan schiet de verhoging van het eigen risico dus zijn doel voorbij.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.