Eigen pensioenpot niet in belang van werknemer en werkgever

0

‘Al zo’n vijfentwintig jaar hoor ik met name uit de rijen van de commerciële verzekeraars de ‘eigen potjes’-roep opklinken. En nu het even wat lastiger lijkt te gaan bij de pensioenfondsen, lijken deze verzekeraars hun slag te kunnen slaan. Blijkbaar gesteund door hotshots onder de toezichthouders.’

Dat schrijft Rob Goedhart, voorzitter van de Stichting Geldbelangen, in zijn nieuwe column voor ‘Follow the Money’. Daarin zoekt hij een verklaring voor de toenemende behoefte aan een nieuw pensioensysteem op individuele basis. Het valt hem namelijk op dat die roep om individuele pensioenpotjes niet komt vanuit de hoek van werknemers en werkgevers.

Gebrek aan kennis

Alvorens hij toekomt aan het aanwijzen van de werkelijke roeptoeters, schetst Goedhart eerst hoe pensioen in Nederland is geregeld. Want aan die kennis schort het volgens hem nogal eens in de pensioendiscussie die gaande is. “Pensioenfondsen zijn in feite niets anders dan sociale zakken met geld waarin uitkeringen voor werknemers worden opgespaard, die worden beheerd en waaruit wordt uitgekeerd. In de vorm van stichtingen, bestuurd door werkgevers én werknemers en die dus niets met ‘winst maken’ en ‘rekening houden met aandeelhouders’ te maken hebben, zoals commerciële verzekeraars dat wel moeten doen.”

Dat werknemers en werkgevers niet het hardst roepen om individuele pensioenpotjes, is volgens Goedhart ook niet vreemd, want werkgevers en werknemers kunnen binnen het pensioenfonds prima samen uitmaken wat goed voor hen is. “Willen ze verandering, dan kunnen ze dat binnen besturen van pensioenfondsen gewoon regelen.”

Invloed gaat ver

Het zijn volgens Goedhart juist de commerciële verzekeraars die niets liever willen dan individuele pensioenspaarrekeningen. Hij schetst daarbij een beeld van een sterker wordende lobby sinds de fondsen het door de lage rentestand lastig hebben gekregen. Maar Goedhart beschrijft ook de lijntjes die bestaan tussen verzekeraars, politiek, toezichthouders en pensioenfondsen. Zijn belangrijkste vraag: ‘In wiens belang spreken zij eigenlijk?’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.