Eigen Huis wil meer kleinschalige bouwvormen voor starters

0

Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet meer kleinschalige bouwvormen voor koopstarters mogelijk maakt om wonen betaalbaar te houden.

Karsten Klein (foto), directeur Belangenbehartiging van VEH: “Nog steeds is het voor koopstarters erg moeilijk om een eerste eigen woning te bemachtigen. Vooral nieuwbouwwoningen komen door de hoge prijzen steeds verder buiten hun bereik te liggen. Door de gestegen bouwkosten stagneert de nieuwbouw en zijn de projecten die wel nog opgeleverd worden vaak schreeuwend duur. De vereniging wil daarom dat er meer gekeken wordt naar alternatieve manieren – waar zelfbouw een voorbeeld van is – om betaalbare koopwoningen te genereren voor starters.  De komende jaren volgen we met veel interesse de zelfbouwers van projectontwikkelaar Steenvlinder op de voet om meer van dit soort bouwvormen te kunnen leren. Wij geloven in het zelfbouwconcept, willen dit bevorderen en consumentvriendelijker maken.”

Cascowoningen bij zelfbouw

Bij dit zelfbouw-initiatief worden bestaande, unieke gebouwen getransformeerd naar woningen of worden compleet nieuwe woningen gebouwd. In tegenstelling tot traditionele bouw worden deze zelfbouwwoningen casco opgeleverd. Dit betekent dat kopers, in dit geval starters, zelf bepalen hoe ze hun huis indelen en afbouwen, of ze dat zelf doen of daarvoor een aannemer inschakelen. Klein: “Vergis je niet: een huis zelf afbouwen is een flinke uitdaging waar je je schouders onder moet zetten en we lossen er de enorme woningnood onder starters niet mee op. Maar als de politiek meer van dit soort kleinschalige bouwprojecten aanmoedigt, zorgt alles bij elkaar voor meer betaalbare starterswoningen door heel Nederland.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.