Eigen Huis lanceert meldpunt hypotheekproblemen

0

Huizenbezitters met hypotheekproblemen kunnen voortaan terecht bij een meldpunt. Dat is opgericht door de Vereniging Eigen Huis (VEH), zo meldt de belangenorganisatie. 

Banken zeggen dat ze klanten die in betalingsproblemen dreigen te komen met raad en daad bijstaan, stelt VEH. „Maar gebeurt dat ook? Worden klanten daadwerkelijk geholpen door adviseurs die meedenken en naar de beste oplossing zoeken? Of stuurt de bank alleen aanmaningen zodra er daadwerkelijk een betalingsachterstand is ontstaan en is een eerste gesprek dan pas mogelijk?“, zo vraagt de vereniging zich af.

Vereniging Eigen Huis wil het graag weten en verzamelt zowel de positieve als negatieve ervaringen van huiseigenaren. ,,Iedereen die een probleem heeft of verwacht met de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten heeft recht op aandacht en hulp van zijn bank. Nu al hebben 80.000 huishoudens
een betalingsachterstand van vier maanden of langer op hun hypotheek. Een nog veel grotere groep heeft te maken met betalingsproblemen van kortere duur of ziet die binnenkort aankomen. Door de groeiende werkloosheid dreigt het aantal probleemgevallen alleen maar verder op te lopen”, zo zegt een woordvoerder van Eigen Huis.

Iedereen die betalingsproblemen heeft of ziet aankomen, moet bij zijn bank kunnen rekenen op een alerte reactie, deskundig advies en passende hulp. Niet alleen heeft de bank een zorgplicht, er is ook de morele
plicht om klanten bij te staan in goede en moeilijke tijden. ,,Banken kunnen bijvoorbeeld klanten een rentepauze aanbieden of de hypotheek oversluiten naar een gunstiger rentetarief. Daarvoor is wel een open adviesgesprek nodig”, aldus de vereniging.

Vereniging Eigen Huis verzamelt en analyseert de ervaringen van huiseigenaren met een (verwachte) hypotheekachterstand bij hun geldverstrekker. Als de meldingen daartoe aanleiding geven spreekt de vereniging geldverstrekkers op de klachten aan, om verbeteringen in de dienstverlening te bespoedigen. Het meldpunt voor klantenervaringen met hypotheekproblemen staat op www.eigenhuis.nl/hypotheekachterstand en blijft heel 2013 open.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.