Eigen caravan, camper of vouwwagen populair

0

Het totale aantal in Nederland geregistreerde kampeerauto’s is gestegen tot een recordhoogte van 170.624 exemplaren op 1 oktober 2022, zo blijkt uit cijfers van BOVAG, KCI en RDC. Dat zijn er ruim 10.000 meer dan begin dit jaar en in vergelijking met 10 jaar geleden is het aantal zelfs verdubbeld.

In totaal staan er nu bijna 600.000 caravans en campers in Nederland geregistreerd. Tot en met september werden dit jaar 1.955 nieuwe kampeerauto’s afgeleverd en dat was door leveringsproblemen 29,8% minder dan in de eerste drie kwartalen van recordjaar 2021. De vraag naar gebruikte campers ligt dit jaar tot 1 oktober op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar: de vakhandel leverde 13.359 tweedehands exemplaren af. In vergelijking met 5 jaar geleden is de verkoop van gebruikte kampeerauto’s bij de vakhandel verdubbeld en ten opzichte van 10 jaar geleden verdrievoudigd.

Leo Diepemaat van Kampeer en Caravan Industrie (KCI): “Van tent tot luxe camper, met of zonder eigen sanitair: de kampeerproducten voorzien in een grote behoefte. Iedereen lijkt het kamperen te hebben (her)ontdekt en we zien ook weer steeds meer gezinnen met jonge kinderen die kiezen voor een eigen caravan, camper of vouwwagen.”

Caravans

In de eerste drie kwartalen van 2022 werden 7.093 nieuwe caravans geregistreerd. Dat is weliswaar 9,9% minder dan vorig jaar in dezelfde periode, maar tegelijkertijd is het ook het op een na hoogste aantal voor de eerste drie kwartalen van een kalenderjaar sinds 2011.

De vakhandel verkocht daarnaast tot en met september 12.331 gebruikte caravans; ook dat is een daling ten opzichte van een jaar geleden (min 5,4%) én tegelijkertijd het op een na hoogste aantal sinds 2012. Het totale park van geregistreerde caravans in Nederland daalde jarenlang, maar sinds afgelopen jaar stijgt de caravanpopulatie weer, tot bijna 418.000 stuks op 1 oktober 2022. Binnen enkele maanden zal het totale aantal van 600.000 caravans en campers worden behaald, voorspelt BOVAG.

De Nederlandse kampeerbranche presenteert zich momenteel op de jaarlijkse Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Tot en met zondag 9 oktober zijn de beurshallen gevuld met de nieuwste modellen caravans, campers, vouwwagens, tenten en accessoires.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.