Eigen Academie verjongt ASR Expertisedienst

0

Met de toevoeging van vier nieuwe brandexperts onderstreepte ASR dit jaar nog eens dat zij het merendeel van de schadedossiers zelf wil blijven afhandelen en minder wil uitbesteden. De wens om binnen de dienst meer diversiteit in leeftijdsopbouw te krijgen, bleek in de praktijk echter wat lastiger in te vullen.

De Expertisedienst van ASR is door haar rechtsvoorganger Amev al in de jaren tachtig opgericht. Het team bestaat uit 19 brandexperts, waarvan vier seniors die ook de grote brandschades vaststellen. In 2015 heeft de verzekeraar de voor en nadelen van een eigen expertisedienst tegen het licht ten opzichte van uitbesteding aan derden. Het continueren en uitbreiden van de eigen dienst bleek de beste optie voor de klanten, zegt Michel Jager (l), teammanager expertise en inspectie bij ASR, in een gesprek met InFinance.

Binnen de brandmarkt (inboedel/opstal) streeft ASR ernaar om 70% van de zaken zelf af te handelen, drie op de tien zaken wordt dus door een derde partij uitgevoerd.

ASR Expertise Academie

De Expertisedienst bestaat voor een groot deel uit experts met een leeftijd boven de 50 jaar. De wens om binnen de dienst meer diversiteit in leeftijdsopbouw te krijgen, bleek in de praktijk wat lastiger in te vullen. Jager: “Onze Expertisedienst bestaat voor een groot deel uit experts met een leeftijd boven de 50 jaar. De noodzakelijke verjonging van onze dienst hebben we uiteindelijk gevonden in het oprichten van een eigen Expertise Academie. De vier experts die in het afgelopen jaar aan de slag gingen, hebben deze Academie met succes doorlopen.”

De behoefte onder jongeren om via de Expertise Academie het vak te leren is er volgens Jager zowel intern bij ASR als bij partijen buiten de verzekeraar. “We krijgen ook aanvragen binnen als er geen vacatures openstaan. Zo merken we op dat onder jonge schadebehandelaars de ambitie leeft om expert te worden.”

Generaties die elkaar versterken

Op de Academy leren de ‘studenten’ het vak direct in de praktijk. Ze lopen stages op alle relevante afdelingen binnen ASR en buiten verzorgen de partners deze kennisstages voor de experts in opleiding. Er komen in totaal 34 kennisgebieden aan bod, waaronder de afdelingen schadeafhandeling en salvage.

Ber Onderwater (r), relatiemanager Schade bij ASR: “De jongste van de vier nieuwe brandexperts is een afgestudeerd bouwkundige zonder ervaring in de verzekeringsbranche. Dat leert hij hier in de praktijk, terwijl onze experts leren van zijn kennis. Zo merk je al snel dat de oudere en jongere generatie elkaar versterken. Want diversiteit in leeftijd is ook belangrijk om het gedrag van verschillende klantgroepen te begrijpen. Daarnaast is de techniek van werken bij een jongere anders dan hoe een oudere expert te werk gaat. Daarom is die verjonging en diversiteit van het team, naar een afspiegeling van de samenleving, zo belangrijk.”

Ook in het volmachtkanaal

ASR is gestart met een pilot om de eigen experts ook in het volmachtkanaal ter beschikking te stellen. “Als dat goed van de grond komt, dan zullen we via de Academy opnieuw vier tot vijf jonge experts gaan opleiden”, aldus Jager

Het hele interview met Michel Jager en Ber Onderwater is te lezen in de oktober-editie van InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.