Effect startersmaatregelen blijft uit

0

Ondanks de maatregelen van de overheid is het marktaandeel hypotheekaanvragen van starters vorige maand gelijk gebleven aan het aandeel in januari 2020. Het marktaandeel starters is met 27% in januari 2021 zelfs een heel procentpunt gedaald ten opzichte van december 2020, blijkt uit cijfers van HDN.

Met wekelijks zo’n 9.700 hypotheekaanvragen werden er in januari 2021 iets meer dan 39.000 hypotheekaanvragen gedaan via het HDN-netwerk. Dat is vergelijkbaar met het aantal in de pre-coronamaand januari 2020 (39.500). Ongeveer 85% van de hypotheekaanvragen in Nederland verloopt via het HDN netwerk.

Starters

In absolute aantallen nam het aantal hypotheekaanvragen van starters op de woningmarkt af van 11.404 in december naar 10.600 in januari. Eén van de maatregelen die de overheid heeft genomen om de positie van starters op de koopwoningenmarkt te verbeteren is de afschaffing per 1 januari 2021 van de overdrachtsbelasting voor startende woningkopers tussen de 18 en 35 jaar. “In de eerste maand van dit jaar zien we hier, tegen de verwachting in, nog geen effect van terug in het aantal hypotheekaanvragen van starters. Intermediairs hebben in december, blijkens de cijfers, in ieder geval niet gewacht met het aanvragen van hypotheken voor starters tot januari”, schrijft HDN in het maandbericht.

Wel is in januari de gemiddelde hypotheeksom van starters licht gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal 2020. In Q4 was het gemiddelde hypotheekbedrag voor deze groep op de woningmarkt 285.214 euro en in de eerste maand van dit jaar is dat opgeklommen naar 289.415 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.