Eerste uitstelmogelijkheden hypotheeklasten

0

Klanten met een hypotheek bij ABN AMRO, Florius of Moneyou kunnen een verzoek doen om rente en aflossing voor 3 maanden op te schorten. Ook de klanten van Munt Hypotheken hoeven tijdelijk geen rente en aflossing te betalen als ze in financiële problemen komen door de coronacrisis.

De maatregelen van ABN AMRO zijn gericht op ZZP’ers, flexwerkers en andere klanten die geraakt worden door het coronavirus en mogelijk al snel te maken hebben met financiële consequenties. Er komt een soortgelijke uitstelregeling als die bij hypotheken, voor klanten met een lopend consumptief krediet bij ABN AMRO Retail Banking en ALFAM.

Munt Hypotheken

Munt bekijkt de situatie per individueel geval. Zo moet bijvoorbeeld bepaald worden of de aftrekbaarheid van de hypotheekrente of eventuele toeslagen niet in gevaar komen. In principe geldt de regeling voor drie maanden. “We willen een zo laagdrempelig mogelijke betalingsregeling treffen met klanten”, zegt directeur Ellen Hensbergen. “Klanten hoeven bijvoorbeeld niet aan te tonen dat de problemen komen door coronavirus. Het uitgangspunt is dat mensen hun huis kunnen behouden.”

Hypotheekrenteaftrek

Munt hoopt hierbij op fiscale steun van het ministerie van Financiën en is daarover in gesprek. “Als hypotheekklanten normaal betalingen missen, mogen ze alsnog de rente aftrekken mits ze die betalingen het jaar daarop inhalen”, schetst Hensbergen. “Wij zouden graag zien dat die regel tijdelijk wordt opgeschort en dat de gemiste maanden pas aan het einde van de looptijd van de hypotheek ingehaald kunnen worden met behoud van hypotheekrenteaftrek. Het zou heel mooi zijn als het ministerie daar zijn verantwoordelijkheid neemt want het gaat om een groot maatschappelijk probleem.”

 

Omdat het tijdelijk aflossingsvrij maken of het niet kunnen betalen van de rente gevolgen kan hebben voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente doen mensen er verstandig aan om contact op te nemen met hun adviseur.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.