Eerste teruggaveberichten Belastingdienst al bezorgd

0

Tot 1 mei heeft de Belastingdienst bijna 9,5 miljoen aangiften inkomstenbelasting ontvangen. De aangiften van mensen in box 3 zijn door de Belastingdienst apart gehouden. Deze mensen krijgen vanaf augustus een definitieve aanslag waarbij er rekening is gehouden met het arrest van de Hoge Raad.

De mensen in deze specifieke groep die vóór 1 mei aangifte hebben gedaan en over 2021 geld terugverwachten, krijgen eerst een voorlopige aanslag zodat zij omstreeks juli al geld teruggestort krijgen. Zij ontvangen dan later een definitieve aanslag waarbij rekening is gehouden met het arrest van de Hoge Raad.

Iedereen die vóór 1 april aangifte heeft gedaan ontvangt vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. Sinds eind april is de Belastingdienst begonnen met het versturen van deze berichten naar de mensen die vóór 1 april aangifte hadden gedaan. Dit is eerder dan voorgaande jaren.

Vragen over eigen woning

Deze aangifteperiode ontvingen 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers een verzoek voor het doen van aangifte. Daarnaast doen ook ieder jaar mensen uit eigen beweging aangifte inkomstenbelasting, omdat ze mogelijk in aanmerking komen voor geld teruggave. Veruit de meeste aangiften komen digitaal bij de Belastingdienst binnen.

Tussen 1 maart en 1 mei kwamen bij de Belastingtelefoon ruim 650.000 telefoontjes binnen over de aangifte inkomstenbelasting. Via de social mediakanalen werden in totaal 4.500 vragen over de aangifte beantwoord. Veel vragen van particulieren gingen over de eigen woning, ondernemers hadden onder meer vragen over ROW (‘resultaat overig werk’).

Hulp bij aangifte

In totaal heeft de Belastingdienst 30.481 afspraken gemaakt voor het doen van aangifte. Er zijn 18.470 afspraken gemaakt voor telefonisch hulp, 11.454 afspraken voor hulp van een medewerker op locatie en er zijn 557 afspraken gemaakt voor hulp via videobellen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.