Eerste schikking ABN Amro Euribor-hypotheek

0

ABN Amro en de Stichting Euribar hebben na jarenlang procederen onderling een akkoord bereikt over een schikking voor klanten met een Euribor-Woninghypotheek. Daarin wordt de Euriboropslag tot 1 januari 2025 vastgezet op de huidige Euriboropslag én ontvangen klanten een schadevergoeding.

Die vergoeding is vastgesteld op 62,5% van de rente-opslagverhogingen in 2009 en 2012, met een maximum tijdspanne tot 1 april 2019. De bank heeft in 2015 en 2017 hiervoor reeds een voorziening genomen. Een groot aantal klanten met een Euribor-Woninghypotheek komt voor de vergoeding in aanmerking en ontvangen hierover tevens wettelijke rente. ABN Amro stuurt deze klanten een persoonlijk aanbod.

Om zekerheid naar de toekomst te creëren wordt de Euriboropslag tot 1 januari 2025 vastgezet op de huidige Euriboropslag, te weten 1,0% (niveau 2012). Na deze datum kan de opslag worden verhoogd tot maximaal 1,2%, mits daar aanleiding toe is. ABN Amro moet dit dan wel tijdig aankondigen en helder onderbouwen.

Achtergrond

Met dit akkoord wordt een verdere langdurige rechtsgang voorkomen. Oorzaak van het conflict is de verhoging in 2009 en in 2012 van de rente-opslag voor Euribor-Woninghypotheken. Dat zijn variabele hypotheken waarbij de rente meebeweegt met de rente (euribor) die banken elkaar onderling berekenen. Volgens ABN Amro waren de verhogingen nodig omdat de marktomstandigheden hiertoe aanleiding gaven. Na deze verhogingen heeft de bank om dezelfde reden de opslagen ook weer een aantal keer verlaagd.

Stichting Euribar

Een groep klanten was het echter niet eens met de verhogingen en spanden via de stichtingen Stop de Banken (SDB) en Euribar een zaak aan waarin zij de bank oneerlijk gedrag verweten. De zaak komt uiteindelijk bij de Hoge Raad terecht. Na vernietiging van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam verwijst het hoogste rechtscollege de zaak op 22 november 2019 terug naar een ander Gerechtshof (Den Haag). Om een verdere langdurige rechtsgang te voorkomen zijn de betrokken partijen nieuwe onderhandelingen gestart. Die gesprekken hebben op 13 februari geleid tot een akkoord met de Stichting Euribar.

Zaak niet gesloten

Stichting SDB heeft gisteren laten weten niet akkoord te gaan met het aanbod van de bank en de strijd voort te zetten. Lex Makkinje, voorzitter stichting SDB: “In een poging verdere jurisprudentie te voorkomen heeft ABN Amro geprobeerd afspraken te maken over schadeloosstelling van alle gedupeerden, met behoud van het betwiste opslagbeding. Dit laatste is voor StopdeBanken uiteraard onbespreekbaar waarop wij op 13 februari 2020 de bank opnieuw hebben gedagvaard. Zo’n procedure na verwijzing duurt gemiddeld 18 tot 24 maanden en kan bovendien nogmaals gevolgd worden door cassatie.” De stichting schrijft meer dan 800 gedupeerden te vertegenwoordigen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.