Eerste Risicomonitor Stalbranden

0

In samenwerking met onder meer Brandweer Nederland, Stichting Salvage, overheid en LTO Nederland, streeft het Verbond van Verzekeraars naar een daling van het aantal stalbranden. Veel van deze stalbranden zijn echter nog steeds zo allesvernietigend dat de oorzaak vaak niet meer is te achterhalen.

In het afgelopen jaar vonden er 54 stalbranden in ons land plaats. Bij 16 van deze branden was sprake van dierlijke slachtoffers. Dat blijkt uit de Risicomonitor Stalbranden die het Verbond van Verzekeraars deze week voor de eerste keer heeft uitgebracht. Daarin valt te lezen dat elektra en werkzaamheden de meest voorkomende oorzaken zijn van een stalbrand. Maar ook dat de oorzaak in veel gevallen onbekend blijft.

Het Verbond van Verzekeraars probeert in samenwerking met Brandweer Nederland en de Stichting Salvage de oorzaken meer en beter in kaart te brengen, maar dat lukt nog niet altijd. “Veel stalbranden blijken nog steeds in een vuurzee te eindigen, waardoor de oorzaak niet meer is te achterhalen. Ook niet na een gedegen onderzoek”, aldus het Verbond.

Graasdieren en hokdieren

Volgens Wietse van der Heide, statisticus bij het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars, is de kans op een stalbrand bij hokdieren relatief gezien veel groter dan bij graasdieren. “Bij de hokdieren ligt die kans in de periode 2014 tot en met 2020 op 2,02%, terwijl die bij graasdieren met 0,69% een stuk lager is.”

Van 2014 tot en met 2020 hebben er in de sector graasdieren in totaal 58 stalbranden plaatsgevonden, waarbij slachtoffers zijn gevallen. In de sector hokdieren komt dat aantal op 57. Deze absolute aantallen zeggen volgens de opstellers van de Risicomonitor echter niet alles, omdat er in Nederland veel meer bedrijven met graasdieren dan met hokdieren zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.