Eerste PSD2-vergunning snel verwacht

0

Met de inwerkingtreding van de Nederlandse wetgeving voor de nieuwe betaalrichtlijn PSD2, heeft ook het voorlopige aanvraagloket voor vergunningen bij DNB een definitieve status gekregen. Bij dit loket konden partijen vooruitlopend op de inwerkingtreding al een voorlopige aanvraag indienen.

Twintig partijen gaven in de achterliggende periode bij het loket aan interesse te hebben voor een vergunning waarmee zij betaalinitiatie- en rekeninginformatiediensten mogen aanbieden. Zes van deze partijen hebben ook daadwerkelijk een voorlopige vergunningaanvraag gedaan en de andere veertien partijen hebben bij DNB aangekondigd binnenkort een aanvraag te doen. Door de vroegtijdige opening van het loket, is een aantal vergunningaanvragen al in een vergevorderd stadium.

Brexit vergunningen

De mogelijkheid van een voorlopige vergunningaanvraag bij DNB trok ook de aandacht van vijftien partijen uit Groot-Brittannië, waar PSD2 eerder van kracht werd. Deze partijen bieden al betaaldiensten aan onder een in Groot-Brittannië verkregen PSD2-vergunning. Met een Nederlandse PSD2-vergunning kunnen deze partijen ook na de Brexit hun PSD2-betaaldiensten in de Europese Unie blijven aanbieden.

De nieuwe wetgeving voorziet in de mogelijkheid om – onder voorwaarde dat de houder van een bankrekening daar toestemming voor geeft – inzage te krijgen in de gegevens over de betalingen met die rekening, en om direct vanaf een betaalrekening betalingen te verrichten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.