Eerlijk zijn over de risico’s van beleggen

0

Beleggen is de meest logische oplossing voor het aanvullen van een pensioentekort. Daarover waren Corné van Zeijl (Actiam), Jeroen Vetter (Aegon) en Jim Tehepuring (1Vermogensbeheer) het duidelijk met elkaar eens tijdens het Beleggingsdebat op InFinance Day.

Het onderwerp ‘beleggen’ zou dan ook bespreekbaar moeten worden gemaakt in het adviesgesprek van de financieel adviseur, stelden de drie heren vast. Volgens Vetter leeft er echter soms angst bij de adviseur om dat thema op te pakken, bijvoorbeeld vanwege zorgen over de begeleiding en de zorgplicht.

Gewoon eerlijk zijn

Een andere zorg die onder adviseurs leeft zijn de risico’s die kleven aan beleggen. Van Zeijl: “Uiteraard zijn er risico’s, maar wie gaat sparen om zijn pensioentekort aan te vullen weet met de huidige spaarrentes zeker dat hij zijn doelstelling niet haalt.” Hij begrijpt dat mensen zich ook zorgen kunnen maken over de volatiliteit van aandelen. “Daarover moet je eerlijk zijn als adviseur. Je moet je klant vooraf waarschuwen dat koersen ook fors kunnen dalen. En je moet altijd kijken naar het resultaat op de lange termijn.”

Ga niet doe-het-zelven

Moet beleggen altijd worden overgelaten aan de professional? De drie vinden van wel. Van Zeijl: “We kennen allemaal wel de succesverhalen van doe-het-zelf-beleggers. Maar wanneer het slechter gaat, hoor je ze niet. De waarheid is dat professionele beleggers het altijd beter doen dan de doe-het-zelvers.”

Bekijk hier het gesprek op de bank bij Diana Matroos:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.