Eenmalige opname uit pensioenpot uitgesteld

0

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel dat het voor pensioendeelnemers mogelijk maakt om bij pensionering maximaal tien procent van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen op te nemen als bedrag ineens, wordt met één jaar uitgesteld tot 1 januari 2023.

De Eerste Kamer stemde gisteravond in met het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’. Het kabinet wil met dit wetsvoorstel, dat onderdeel uitmaakt van het pensioenakkoord, meer ruimte bieden voor keuzevrijheid in het pensioenstelsel. Onderdeel van dit aangenomen wetsvoorstel is het recht dat deelnemers krijgen om bij pensionering maximaal tien procent van de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen op te nemen als bedrag ineens. De resterende levenslange pensioenuitkering gaat na opname naar evenredigheid omlaag. De Eerste Kamer ging hiermee akkoord na de toezegging dat er in het jaar van uitstel een wetswijziging komt die de gesignaleerde uitvoeringsproblemen adresseert.

Uitvoerbaarheid verbeteren

Minister Koolmees van Sociale Zaken geeft daarmee gehoor aan de bezwaren die de koepelorganisaties van pensioenuitvoerders (Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie) hebben geuit. Die gaven eerder aan dat deze keuzemogelijkheid een uitdaging vormt in de uitvoering. De extra tijd die Koolmees nu heeft uitgetrokken zal worden gebruikt om met pensioenuitvoerders te bekijken op welke manier aanpassingen gedaan kunnen worden die de uitvoerbaarheid verbeteren.

Het Verbond en de Pensioenfederatie zijn blij met dit besluit. “We zijn verheugd dat deze in de kern sympathieke maatregel niet wordt belast met grote complexiteit en bijgevolg hoge uitvoeringskosten. Deze uitvoeringstechnische problemen hingen samen met de introductie van een tweede afkoopmoment (uitkering in februari volgend op het jaar waarin iemand AOW-gerechtigd wordt) dat bij een tweede nota van wijziging aan het wetsvoorstel was toegevoegd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.