‘Eenduidige regels voor nieuwe voertuigen’

0

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet snel meer duidelijkheid geven over regels die gelden voor bestuurders van bijzondere voertuigen zoals Stints, oxboards, e-bikes, Trikkes, Segways, vindt het Verbond.

Volgens het Verbond komen er steeds meer nieuwe elektrische voertuigen bij en voldoen de huidige regels niet meer. “Dat leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, de huidige regels voor deze voertuigen leiden ook tot verwarring. Daarom is het van belang dat het ministerie de wetgeving snel herziet,” zei Richard Weurding (foto), directeur van het Verbond van Verzekeraars, in een uitzending van Nieuwsuur.

Voortouw

Volgens Weurding moet het ministerie het voortouw te nemen. “Het ministerie bepaalt immers hoe we hier in het verkeer met elkaar omgaan, want ook voor consumenten is nu veel onduidelijk. Die weten vaak niet of ze nou wel of niet op de openbare weg mogen, of ze verplicht zijn een kenteken te hebben of dat ze voor het voertuig een verzekering moeten hebben. De ene keer wel, de andere keer niet. Daar moet verandering in komen.”

Verzekeringsplichtig

Verzekeraars bepalen niet welke voertuigen verzekeringsplichtig zijn, dat doet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Weurding: “Op dit moment geldt dat voor alle motoraangedreven voertuigen die zonder aansturing (tractie) van de bestuurder zich kunnen voortbewegen, een verplichte WA-verzekering nodig is. Bij de overige voertuigen is het aan de verzekeraar of deze daarvoor dekking biedt via een algemene of specifieke aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast moet er ook aandacht zijn voor het toezicht op de kwaliteit. Veel van de nieuwe vervoersmiddelen worden gefabriceerd aan de andere kant van de wereld. Toezicht via bijvoorbeeld certificering van deze vervoersmiddelen of onderdelen daarvan ontbreekt.”

RDW

Het ministerie liet in de uitzending weten dat er een advies aankomt van de RDW en verkeerswetenschappers. Dat wachten ze af voor ze meer duidelijkheid kunnen geven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.