‘Eén op de vijf mkb’ers denkt aan stoppen’

0

De economische onrust die sinds de pandemie is uitgebroken valt ondernemers zwaar. Zo zwaar dat één op de vijf (21%) met de gedachte speelt om te stoppen, zo blijkt uit onderzoek van mkb-financieringsplatform October onder zeshonderd mkb’ers. Na een periode met heel weinig faillissementen lijkt een periode waarin ondernemers kiezen om te stoppen of daadwerkelijk zullen omvallen aangebroken.

Ongeveer een derde van de Nederlandse ondernemers heeft sinds het uitbreken van de pandemie minder plezier in ondernemen, 45% ervaart zelfs een hoge mate van stress sinds de pandemie. Het baart Luuc Mannaerts (foto), CEO bij October, grote zorgen. “Het is even logisch als zorgwekkend dat zo veel ondernemers overwegen te stoppen. Het doorzettingsvermogen, wat ondernemers normaal zo kenmerkt, krijgt telkens weer te maken met nieuwe tegenslagen en onzekerheden.”

Vrouwelijke ondernemers

Mannaerts: “Wanneer je inzoomt op organisaties met maximaal tien medewerkers, dan overweegt zelfs een kwart van de ondernemers om te stoppen. Bij bedrijven met honderd of meer werknemers is dat een stuk minder: 14%. Verder heeft 34% van de vrouwelijke ondernemers een plan klaarliggen voor hun opvolging dan wel de verkoop van hun organisatie. Voor mannelijke ondernemers is dit 26%. Vrouwelijke ondernemers ervaren meer stress en minder plezier in ondernemen sinds de pandemie in vergelijking met mannelijke ondernemers.”

Domino-effect

Ruim 40% van de ondernemers maakt zich momenteel flinke zorgen om de stijgende kosten van energie en grondstoffen. Mannaerts: “We zitten tegen een faillissementsgolf aan. Ondernemers maken zich niet alleen druk om de eigen organisatie. Ze vrezen ook voor het kopje onder gaan van bedrijven waarmee zij samenwerken. Hun voortbestaan hangt natuurlijk ook samen met het succes van partners. Als een leverancier de productie verlaagt of zelfs sluit vanwege de hoge energiekosten, heeft dat een direct effect op de gehele keten. Dat vergroot de angst voor een kettingreactie.”

Grote zorgen om personeelsbestand

De huidige economische omstandigheden brengen op zijn zachts gezegd veel uitdagingen met zich mee, zegt Mannaerts. “Van invloed op de gemoedstoestand van de ondernemers in het mkb zijn ook de moeilijkheden rondom het aantrekken en behouden van personeel. Ruim 40% geeft aan überhaupt geen nieuw personeel te kunnen vinden. Evenveel ondernemers hebben moeite het huidige personeel binnenboord te houden. Het nijpende tekort aan goede arbeidskrachten is één van de factoren waardoor de marge van het mkb en daarmee het perspectief van de ondernemers verder onder druk komen te staan.”

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.