‘Een op de drie starters ziet af van ontbindende voorwaarden’

0

Bij het kopen van een huis kiezen steeds minder starters voor ontbindende voorwaarden. Op deze manier hopen ze in de oververhitte huizenmarkt meer kans te maken op een woning. Bijna een derde van de starters die een hypotheek hebben aangevraagd, gaven aan geen ontbindende voorwaarden te hebben afgesproken. In het eerste kwartaal van 2018 was dit nog 12%, drie jaar later dus 30%. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer.

Marga Lankreijer-Kos (foto), hypotheekexpert van Independer: “Met ontbindende voorwaarden kun je nog afzien van het kopen van een huis wanneer het koopcontract al is getekend. Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt of als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er verborgen gebreken zijn. In deze krappe woningmarkt zie je dat starters sneller en ondoordachter handelen. Ze hebben misschien eerder al achter het net gevist en doen alles om maar een huis te bemachtigen. Met alles risico’s van dien. Want als je zonder ontbindende voorwaarden moet afzien van de koop, kunnen daar boetes van soms wel 10% van de koopsom op staan.”

Financiële strop

“Recent hebben een klant geholpen waar na een bouwkundig onderzoek de fundering van het huis erg slecht bleek. Reparatie zou tien duizenden euro’s hebben gekost. Gelukkig hadden we de klant geadviseerd om niet zonder ontbindende voorwaarden een hypotheek te nemen. Daardoor konden ze nog onder de koop uit en is een financiële strop voorkomen”, aldus Lankreijer-Kos. “Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Ga daar niet roekeloos mee om en laat je alsjeblieft goed adviseren door bijvoorbeeld een aankoopmakelaar en een hypotheekadviseur.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.