‘Een op de drie slaat zorg over vanwege prijskaartje’

1

Een op de drie Nederlanders (31%) heeft weleens een bezoek aan een zorgverlener overgeslagen, omdat ze deze zorgkosten niet wilden of konden betalen. Vooral 18- tot 35-jarigen zeggen vaker zorg te missen vanwege het geld. Zij kiezen vaker voor een lage premie dan voor de best passende dekking en verzekeren zich minder vaak aanvullend. Daarnaast hebben zij niet genoeg kennis over verschillende dekkingen van de zorgverzekering.

Dat blijkt uit de jaarlijkse zorgkennisquiz van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise: “Wij testen sinds 2015 ieder jaar de zorgkennis van Nederland met vragen over onder andere de basisverzekering, eigen bijdrage, zorgkosten en vergoedingen. Nederlanders scoren dit jaar gemiddeld een 6.2, vorig jaar was dat nog een 4.9. Vooral jongeren scoren laag (5,8). Voor velen is het vooral onduidelijk wat de basisverzekering vergoedt en welke zorgkosten ten laste komen van het verplichte eigen risico. Deze onwetendheid leidt tot hoge onverwachte zorgkosten en het overslaan van zorg vanwege hoge kosten.”

Zo laag mogelijke zorgpremie

Löwik: “We zien dat jongeren relatief vaak kiezen voor enkel een basisverzekering met een zo laag mogelijke zorgpremie. Ze hebben de minste kennis over zorgverzekeringen en slaan vaker zorg over. Dit zou erop kunnen duiden dat jongeren niet goed weten hoe ze zich moeten verzekeren en omwille van de kosten dus zorg overslaan. Het missen van zorg kan uiteindelijk leiden tot nog hogere kosten in het daaropvolgende zorgjaar. Het is daarom belangrijk dat ze zich goed oriënteren op de zorgverzekering voor 2021, zodat ze zelf geen hoge rekeningen hoeft te betalen.”

Tandheelkunde

44% van de groep die aangeeft weleens zorg over te slaan, slaat vooral een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist over, gevolgd door fysiotherapie (38%), medicijnen (26%), chirurgische ingrepen (22%) en het kopen van medische hulpmiddelen (19%). Nederlanders die nooit zorg overslaan zijn acht van de tien keer aanvullend verzekerd. Löwik: “Een aanvullende verzekering lijkt op het eerste gezicht een stuk duurder, maar uiteindelijk is het overslaan van zorg nóg duurder. Denk aan een simpele ontsteking in de kiezen die makkelijk te verhelpen is met een goedkope behandeling bij de tandarts. Behandel je deze ontsteking niet, dan kan hier later een wortelkanaalbehandeling voor nodig zijn. Je bent dan uiteindelijk nog duurder uit en hebt er lichamelijk waarschijnlijk veel meer last van. Die paar euro extra per maand kunnen het dus meer dan waard zijn.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.