‘Eén op de drie Nederlanders maakt bezwaar tegen WOZ’

0

Eén op de drie Nederlanders maakt dit jaar bezwaar tegen zijn WOZ-waarde. Bij 62% van de huizenbezitters was de aanslag namelijk hoger dan verwacht. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A Insight.

“Dit jaar is de gemiddelde stijging maar liefst 17%. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven die van vorig jaar zal uitkomen”, aldus hypotheekexpert Marga Lankreijer (foto) van Independer. De definitieve bezwaarcijfers van 2023 worden duidelijk nadat alle bezwaren zijn gemaakt.

Zes weken

Uit de enquête van Independer onder woningbezitters blijkt dat 31% bezwaar gaat maken tegen de WOZ-aanslag. De jongste leeftijdsgroep (18-29 jaar) gaat dit met 35% iets vaker doen. Van de respondenten die bezwaar maken, gaat bijna 6 op de 10 (57%) dit zelf doen en 40% schakelt hiervoor een bureau in. Lankreijer: “Na ontvangst van de nieuwe WOZ-waarde heeft een woningeigenaar zes weken de tijd om bezwaar te maken. Goed om te weten: een hogere WOZ hoeft niet per se nadelig te zijn. Je kunt namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Let op, dit kan niet bij NHG, want daarvoor geldt al de laagste rente.” Uit de enquête blijkt dat slechts 12% van de respondenten weet dat de rente van de hypotheek naar beneden gaat als de WOZ hoger is dan het bedrag van de hypotheek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.