Een op de acht vrouwen wil meer invloed op geldzaken

0

Twaalf procent van de vrouwen in een relatie wil graag meer invloed hebben op de gezamenlijke geldzaken. Dit blijkt uit onderzoek van Dazure onder 1187 Nederlandse vrouwen van dertig jaar en ouder. Ondanks de behoefte aan meer controle, laat een vijfde van hen het beheren van de financiën op dit moment grotendeels over aan hun partner.

Indra Frishert (foto), eigenaar en medeoprichter van verzekeraar Dazure: “Opmerkelijk is dat de leeftijd van de vrouwen nauwelijks uitmaakt als het gaat om het uitbesteden van de financiën. Onder vrouwelijke dertigers laat 19% het beheren van de financiën aan hun partner over, tegenover 24% onder vrouwen ouder dan zestig jaar. Ook het opleidingsniveau blijkt weinig invloed te hebben: praktisch geschoolden doen met 25% iets vaker een beroep op de partner dan anders opgeleiden met 22%. Het is jammer dat vrouwen anno nu zoiets belangrijks als het beheren van de financiën nog steeds aan hun partners overlaten. Dit is niet zonder risico’s, want weinig interesse hebben voor de eigen financiële situatie zorgt er vaak voor dat vrouwen aan het kortste eind trekken op het moment dat er iets verandert in hun relatiestatus.”

Financieel niet zelfstandig

Dat financiële afhankelijk nog altijd regelmatig voorkomt, blijkt ook uit het onderzoek. Zo zegt maar liefst een kwart van de vrouwen dat zij zichzelf niet financieel kunnen onderhouden als de situatie verandert door bijvoorbeeld een scheiding of een partner die overlijdt. Frishert: “Helaas zien we op basis van een extra steekproef dat consumenten deze risico’s onderschatten. De kans bestaat dat de groep mensen die zichzelf financieel niet kan bedruipen als ze onverhoopt alleen komen te staan, nog groter is.”

Mentaliteitsverandering nodig

Verder blijkt uit het onderzoek dat 12% van de ondervraagde vrouwen het lastig vindt om haar geldzaken goed te regelen. Opvallend genoeg geldt dit met 15% het meest voor vrouwen in de dertig en met 8% het minst voor vrouwelijke zestigplussers. “Deze cijfers geven aan dat vrouwen er baat bij kunnen hebben wanneer ze op een andere manier aangesproken worden en er meer aandacht wordt besteed aan geldzaken in de opvoeding. Het zou goed zijn om dit meer te integreren in de dagelijkse praktijk. Dit kan ervoor zorgen dat zij geldzaken een stuk interessanter vinden”, vindt Frishert.

Kleine lichtpuntjes

“Gelukkig zijn er wel een paar lichtpuntjes te noemen”, zegt Frishert. “Zo zegt maar liefst 83% van de respondenten dat zij volledig op de hoogte zijn van de gezamenlijke financiële situatie. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen zegt zelfs dat zij beter op de hoogte is van lopende financiële producten en verplichtingen zoals hypotheken en verzekeringen dan haar partner. We willen dat deze trend doorzet, want een gelijk kennisniveau creëert meer gelijkwaardigheid in een relatie. Kennis over de eigen financiën is het begin van een bewustwordingsproces waardoor mensen beter voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.