Een jaar rond aan huis gekluisterd (5) Gert Vasse

0

Een jaar rond pionieren heeft zijn weerslag gehad op onze branche en de mensen die daarin werkzaam zijn. In deze serie ‘Aan het woord’ leest u hoe anderen uit de branche het eerste coronajaar hebben ervaren en wat zij verwachten van de tijd zonder maatregelen. Vandaag: Gert Vasse (Ockto).

“We missen de ‘oh-kun-je-even-meedenken’ momenten op kantoor”

Het is alweer een jaar geleden dat Nederland in een intelligente lockdown ging. Een jaar waarin heel veel anders ging dan we gewend waren en we te maken kregen met zaken die in geen enkel managementboekje beschreven staan. De digitalisering van processen en communicatie kwam in een stroomversnelling en de woningmarkt sloeg na een kortstondige negatieve toekomstverwachting om in een record brekende rally, die de finish nog niet heeft bereikt. Wordt het straks weer business as usual of moeten we ons voorbereiden op een gamechanger?

Gert Vasse, Account Director van Ockto

Hoe heb jij het achterliggende coronajaar ervaren?

“Verbinding is toch wel het woord dat het afgelopen jaar centraal heeft gestaan. Enerzijds de behoefte om goed persoonlijk in verbinding te blijven met klanten en collega’s, anderzijds de technische verbinding. Vrijwel direct aan het begin van de eerste lockdown zijn alle afspraken met klanten omgezet naar online sessies. Op zich praktisch maar toch een ander soort verbinding dan we gewend waren. Het starten met een kop koffie en weer even persoonlijk bijpraten schiet er al snel bij in. Daartegenover staat dat je sneller tot de kern komt en dat de reistijd tussen afspraken achteraf gezien eigenlijk wel een beetje belachelijk veel was.

De verbinding met collega’s is eerlijk gezegd ook een uitdaging. Hoewel we dagelijks een online dagstart hebben en ook regelmatig leuke activiteiten doen zoals een online escaperoom en een pokerclinic/toernooi, missen we vooral de spontane gesprekken op kantoor. Het koffiedrinken, de borrel, de ‘oh-kun-je-even-meedenken’ momenten, etc.

De technische verbinding was voor mij persoonlijk ook tijdelijk een uitdaging. Ik woon in het buitengebied met beperkte internetsnelheid. De provider heeft dat snel opgelost door een 4G modem gratis ter beschikking te stellen. En inmiddels hebben we eindelijk een glasvezelaansluiting, dus wat dat betreft geen klachten meer.”

Heeft Covid-19 behalve een negatieve impact ook ergens een positieve invloed op gehad?

“Door het vele thuiswerken, het gebrek aan uitjes én de reistijdbesparing steeg bij mij de behoefte aan een zinvolle tijdbesteding. We hebben de wintermaanden nuttig besteed om een ogenschijnlijk kleine interne verbouwing grotendeels zelf te doen: het samenvoegen van twee slaapkamertjes en halletje tot 1 grote logeerkamer. Uiteraard volledig onderschat dus het duurt allemaal wat langer dan gepland. Maar dat mag de pret en voldoening niet drukken.”

Is het later dit jaar weer business as usual of moeten we ons voorbereiden op een gamechanger?

“Zo na een jaar thuiswerken heb ik toch wel een paar belangrijke inzichten gekregen: eigen huis is goud waard, en thuiswerken is voor 50% van de tijd heel fijn en efficiënt. Vanuit Ockto streven we ernaar om na de COVID-periode gemiddeld 50% thuis te blijven werken en 50% vanuit kantoor. Best of both worlds.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.