Een jaar rond aan huis gekluisterd (3) Chris de Bruin

0

Een jaar rond pionieren heeft zijn weerslag gehad op onze branche en de mensen die daarin werkzaam zijn. In deze serie ‘Aan het woord’ leest u hoe anderen uit de branche het eerste coronajaar hebben ervaren en wat zij verwachten van de tijd zonder maatregelen. Vandaag: Chris de Bruin (Bureau mr. De Bruin).

‘Als alle ellende achter de rug is, zal het waarschijnlijk weer snel business als usual worden.’

Het is alweer een jaar geleden dat Nederland in een intelligente lockdown ging. Een jaar waarin heel veel anders ging dan we gewend waren en we te maken kregen met zaken die in geen enkel managementboekje beschreven staan. De digitalisering van processen en communicatie kwam in een stroomversnelling en de woningmarkt sloeg na een kortstondige negatieve toekomstverwachting om in een record brekende rally, die de finish nog niet heeft bereikt. Wordt het straks weer business as usual of moeten we ons voorbereiden op een gamechanger?

Chris de Bruin, Adviseur en eigenaar Bureau mr. De Bruin voor hypotheken, financiële planning en juristerij.

 

Hoe heb jij het achterliggende coronajaar ervaren?

“Als adviseur heb ik geen last gehad van de pandemie. Werk genoeg, zou ik zeggen. Wat anders is geworden, is de manier van communiceren. Dat is nu allemaal digitaal. Ik moet overigens zeggen dat mij dat uitstekend bevalt en veel tijd scheelt. Geldt bijvoorbeeld ook bij het volgen van een PEtraining: ja of nee naar een gebouw rijden scheelt op zo’n dag zomaar een uurtje of drie. Het zou me ook niks verbazen als straks, als alles achter de rug is, deze tijd de basis blijkt te zijn geweest voor het nieuwe normaal, waarin het gebruikmaken van digitale techniek eerder regel dan uitzondering zal zijn. Zo lossen we ongemerkt en onbedoeld ook nog eens een deel van het fileprobleem en de CO2-uitstoot op. Het oude adagium blijkt dus weer op te gaan: in extreme omstandigheden (geldt bijvoorbeeld ook voor oorlogen), worden de meeste uitvindingen gedaan.

De wereld is niet altijd maakbaar

En wat mij verder op is gevallen, is hoezeer we kennelijk gewend zijn aan een maakbare samenleving. Met geen enkele veerkracht meer als er een kink in de kabel komt. We willen uitgaan, op vakantie gaan en feesten. En als dat dan een jaar niet kan, staan we zo ongeveer in brand. We worden somber of nog erger. Relaties schijnen op de klippen te lopen. Scholieren lopen leerachterstanden op, waar we dan maar een paar miljard tegenaan smijten, om het op te lossen. Nou ja, oplossen: we voeren een corona-diploma in. Ik hoor maar weinigen accepteren dat de wereld niet altijd maakbaar is en dat het ook wel eens kan voorkomen dat je je daarbij moet neerleggen. En dat je wel eens langer dan je lief is een andere route moet kiezen dan de meest gewenste. Of zelfs dat het leven er blijvend anders uit gaat zien.

Jammer? Soms wel. Ik denk dan bijvoorbeeld aan al die hardwerkende ondernemers, die onderuitgaan. Soms ook niet. Een kind dat niet meer voor en na school door anderen wordt opgevangen, maar thuis wordt opgevangen, is geen bijzonder kind. Het is een normaal kind, zoals dat 40 jaar geleden ook al bestond. Alleen zijn de ouders in de tussentijd een beetje verwend geraakt door gemak en vanzelfsprekendheid.”

Heeft Covid-19 behalve een negatieve impact ook ergens een positieve invloed op de branche gehad?

“Beperkt. Wat werkt is het geven van persoonlijke aandacht. Dat werkt natuurlijk altijd, nu dus ook. Ik houd contact met mijn klanten en ben er als ze me nodig hebben door de perikelen van deze tijd. Ik laat ze dat ook weten, bijvoorbeeld met een extra nieuwsbrief of een indringend filmpje dat een van de marktpartijen maakte en dat je kon bestellen. Een superidee dat ik omarmd heb. Mijn klanten weten daardoor nog eens extra dat als ze me nodig hebben, ze welkom zijn. Weet je hoeveel keer dat vervolgens gebeurd is? Nul keer. Geeft niks, het gaat om het gevoel dat je creëert.

De positieve invloed op de hele branche is lastig in te schatten. Tegen alle verwachtingen in doet de hypotheekmarkt het nog steeds uitstekend. Het zou kunnen zijn dat mensen, nu ze veel meer thuis zijn, én de rente laag blijft, meer tijd besteden aan oversluiten en verhuizen. Tsja, elk nadeel hep se voordeel zullen we maar denken.”

Is het later dit jaar weer business as usual of moeten we ons voorbereiden op een gamechanger?

“Ik heb geen glazen bol. We moeten afwachten wanneer deze rare tijd weer voorbij is en dat kan ook nog tegenvallen. De vraag is wat er dan gebeurt. Voor de hand liggend is dat we als samenleving de schade eens fors gaan inhalen. Die paar procent economische krimp van 2020, zal naar mijn inschatting dan binnen no-time omgekeerd worden in een beste groei. En als de rente dan nog steeds laag is, mensen weer aan het werk gaan en inkomens weer stabiel worden, kan de gekte op de huizenmarkt nog wel eens verder toenemen.

Voor de rest is het mens-eigen om weer snel te vergeten. Als alle ellende achter de rug is, zal het waarschijnlijk weer snel business als usual worden. Hier en daar een wat andere business, en het nieuwe usual zal ook niet helemaal het oude zijn. Maar: we zullen weer snel wennen aan ons welvaart-comfort. Totdat er weer een nieuwe crisis ontstaat. Ik weet niet precies wat het is. Misschien klopt nog wel het gezegde uit de tijd van de Romeinen: Geef het volk brood en spelen, meer willen ze niet. We gaan het zien!.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.