Een jaar rond aan huis gekluisterd (1) Floor van Workum

0

Een jaar rond pionieren heeft zijn weerslag gehad op onze branche en de mensen die daarin werkzaam zijn. In deze serie ‘Aan het woord’ leest u hoe anderen uit de branche het eerste coronajaar hebben ervaren en wat zij verwachten van de tijd zonder maatregelen. Vandaag: Floor van Workum (Vista).

‘De positieve invloed zie ik nog niet op brancheniveau, wel van mens tot mens’

Het is alweer een jaar geleden dat Nederland in een intelligente lockdown ging. Een jaar waarin heel veel anders ging dan we gewend waren en we te maken kregen met zaken die in geen enkel managementboekje beschreven staan. De digitalisering van processen en communicatie kwam in een stroomversnelling en de woningmarkt sloeg na een kortstondige negatieve toekomstverwachting om in een record brekende rally, die de finish nog niet heeft bereikt. Wordt het straks weer business as usual of moeten we ons voorbereiden op een gamechanger?

Floor van Workum, Directeur Vista Hypotheken

 

Hoe heb jij het achterliggende coronajaar ervaren?

“Een gemiddeld achtbaanritje was er niets bij. In het begin van de coronacrisis was er onzekerheid wat beleggers zouden gaan doen; wel of niet investeren in hypotheken? Later bleek al snel dat de appetite in hypotheken nog steeds groot was. Vanachter onze thuiswerkplekken hebben mijn collega’s en ik op sokken en met een mok thee er bij meer dan 6,5 miljard euro aan nieuwe funding binnengehaald. Vista’s hoogste productie tot nu toe.

Privé was het soms schipperen met de aan huis gekluisterde peuter en kleuter, die soms letterlijk het huis afbraken uit verveling. Maar op dat vlak zaten er ook zeer positieve kanten aan het coronajaar. Ik heb veel meer van de ontwikkeling van de kids kunnen zien dan in een normaal jaar. Ook kon ik een maand terug enorm genieten van de sneeuw. Dat voelde als wintersport in eigen land.”

Heeft Covid-19 behalve een negatieve impact ook ergens een positieve invloed op de branche gehad?

“De positieve invloed zie ik nog niet op brancheniveau, wel van mens tot mens. Covid19 heeft ons nederiger gemaakt. Het confronteerde ons met eigen zwakte en sterfelijkheid, en het heeft ons geleerd de kleine dingen weer te waarderen. Als we elkaar straks weer mogen aanraken, kunnen genieten van een drankje op het terras, een avond uit eten of een bezoekje aan een theater of festival, dan zullen we dat meer waarderen dan ooit tevoren.

Ik hoop wel dat we als branche nog meer tot elkaar komen en zullen inzien dat we samen verantwoordelijk zijn voor ons vakgebied. Dat samenwerken nodig is om onze business toekomstproof te maken en dat nog meer gaan doen.”

Is het later dit jaar weer business as usual of moeten we ons voorbereiden op een gamechanger?

“Ik spreek liever van een reset waarmee we een aantal zaken fundamenteel veranderen:

  1. Het woningtekort oplossen door op grote schaal modulair te bouwen, voor zowel koop- als (midden)huur.
  2. Meer hybride woon- en hypotheekvormen introduceren, waarmee we groepen die minder of geen toegang meer hebben op de koopwoningmarkt kunnen helpen.
  3. Samen met toezicht en wetgever doorpakken op het gebied van digitalisering en innovatie van de hypotheekketen. De nieuwe generatie begrijpt niets van onze complexe procesgang en de veelheid aan opgevraagde data.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.