Edwin Janssen: ‘Bij Moneyou is de scherpe rente geen lokkertje’

0

Bijna een kwart eeuw na de oprichting straalt het merk Moneyou nog steeds jeugdigheid en dynamiek uit. Positieve eigenschappen om starters aan je te binden. Maar die starter wordt ook weer doorstromer en daarom vindt Moneyou het belangrijk dat de basic hypotheek tijdens de gehele looptijd met de klant meegroeit. Dus biedt de geldverstrekker meer mogelijkheden in de beheerfase (en nog veel meer).

“Als je met iemand voor dertig jaar een relatie aangaat, dan moet je met elkaar meegroeien”

De Moneyou-Hypotheek laat zich omschrijven als een overzichtelijke, scherp geprijsde, no-nonsense hypotheek voor starters en doorstromers met een ‘eenvoudige’ financieringsvraag. De hypotheek past je, of past je niet. Omdat het leven van de klant niet tot stilstand komt na het afsluiten van de hypotheek, kijkt Moneyou naar mogelijkheden voor meer flexibiliteit in beheer. Daarmee kan de hypotheek – afhankelijk van de situatie van de klant – gedurende de hele looptijd worden aangepast aan de relevante klantsituatie.

Geen lokkertje

Edwin Janssen (foto), Manager relatiemanagement bij Moneyou: “Rente is een belangrijk onderdeel van de hypotheekkeuze nu, maar je moet ook naar de toekomst kijken. Is die scherp geprijsde aanbieder er nog voor je als je werkloos wordt, wilt verbouwen, verduurzamen of je je lage rente wilt meeverhuizen? Bij Moneyou is de scherpe rente bij aanvang geen lokkertje. We willen een langdurige klantrelatie opbouwen. Als je met iemand voor dertig jaar een relatie aangaat, dan wil je met elkaar meegroeien.”

Basic maatwerk

Het beeld dat een starter die binnenkomt op een scherpe rente, ook in de toekomst goed zit bij Moneyou, wil de geldverstrekker meer gaan uitdragen richting het intermediair. “De basic hypotheek met goede en heldere voorwaarden is het startpunt, maar niet het eindpunt”, aldus Janssen. “Een bestaande klant die zelfstandige wordt en die de woning verduurzaamt, een aanbouw wil realiseren of gaat scheiden, kan nu ook op ons rekenen. Die hoef je niet over te sluiten.”

“Basic is het startpunt, maar zeker niet het eindpunt”

Het wil niet zeggen dat als je eenmaal een Moneyou-hypotheek hebt, alles mogelijk is. “In de beheerfase willen wij een degelijke en goede partij zijn die er dertig jaar lang voor de klant is. Waarbij we wel bij onze basic kern blijven. Verhuis je bijvoorbeeld naar een onderpand dat we normaal niet financieren, en wil je daarvoor de Moneyou-hypotheek die je tegen 1% hebt afgesloten meenemen, dan kan dat nog steeds niet. Je moet het basic maatwerk vooral zoeken in de ontwikkeling van het inkomen waar je als klant niet altijd invloed op hebt. We willen ook voor de klant een oplossing bieden als zijn inkomen zich ontwikkelt.”

Starter heeft adviseur nodig

Terug naar de starter. Generatie Z is digitaal opgegroeid. Waarom denk je dat het merendeel van de starters dan toch voor een onafhankelijk hypotheekadviseur kiest, en niet voor de goedkopere execution only aanvraag van Moneyou? Janssen: “Het kopen van een eerste huis is een spannend moment. Dan wil je dat iemand je de bevestiging geeft dat je de juiste keuzes maakt. Dat wordt door de huidige marktomstandigheden extra versterkt. Om kans te maken op een woning moet de starter best veel eigen geld meenemen, krijgt hij te maken met overbieden en ontbindende voorwaarden. Een adviseur kan je hierin begeleiden en dat geeft de starter rust. Het percentage huizenkopers dat gebruikmaakt van execution only ligt al jaren stabiel op 2 tot 3%. Mensen willen vooraf de zekerheid hebben dat ze de nieuwe woning kunnen betalen en die zekerheid geeft de onafhankelijke hypotheekadviseur.”

Bredere beschikbaarheid

De Moneyou-hypotheek ligt bij steeds meer advieskantoren op het schap. Sinds maart is de hypotheek ook beschikbaar voor alle kantoren die aangesloten zijn bij serviceprovider Huismerk en Basic Serviceproviding. Hiervoor heeft de geldverstrekker aan MO.servicing een volmacht gegeven voor het offreren en beoordelen van haar hypotheek tot aan het eerste akkoord. De Moneyou-hypotheek was al beschikbaar via serviceprovider VCN Hypotheek Service en de franchiseketens De Hypotheker, De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Hypokeur, Van Bruggen Adviesgroep en Hypotheek Visie. Binnenkort komt daar ook een samenwerking met serviceprovider DAK bij.

Leen-/schenkconstructie

Zoals eerder al besproken heeft de starter steeds meer eigen geld nodig voor de aankoop van een woning. Het afschaffen van de jubelton heeft een kortstondig effect gehad op de woningmarkt, want Janssen ziet in de dagelijkse praktijk dat de starter op dit moment circa 10% van de benodigde financiering via familie of vrienden leent. “Volgens DNB gaat het in totaal om ongeveer zeventig miljard euro wat op deze manier gefinancierd wordt. Wij hebben daar ook naar gekeken en komen nu met een uitbreiding, waardoor leen-/schenkconstructies bij de Moneyou-hypotheek mogelijk worden. Daarmee kom je tot een verantwoorde manier van lenen en de juiste fiscale mogelijkheden bij schenken. Met deze nieuwe constructie krijgt de starter meer financieringsruimte en bieden we (groot)ouders de mogelijkheid om vanuit de stenen te schenken met een consumptieve opname tot 100% van de woningwaarde”, aldus Janssen.

Brondata

Op het gebied van brondata voegt Moneyou, naast het al actieve Ockto, ook de app ‘Veilig Ophalen’ toe aan de dienstverlening. Met deze app haalt de consument na een gegevensverzoek van de adviseur alle actuele brondata in één keer op. De adviseur controleert die gedeelde data en vervolgens wordt de informatie vanuit het digitale klantdossier zichtbaar in de online mijn-omgeving van de klant. Janssen: “Daarmee maken wij het voor de adviseur nog eenvoudiger om data bij ons aan te leveren. Het gegevensverzoek maakt het proces voorspelbaarder, eenvoudiger en daarmee weer een stukje sneller. Dit brengt ons opnieuw een stap dichter bij een volledig digitaal hypotheekproces, zoals afgesproken in het Convenant Brondata.” Moneyou verankert op korte termijn ook de toestemming delen klantgegevens in de hypotheekofferte. Dat versterkt volgens Janssen de driehoek klant, adviseur en geldverstrekker. “We doen het samen. Met deze stap intensiveren we die samenwerking”, aldus Janssen. “En dat zullen we blijven doen!”

Lees hier de nieuwe e-InFinance

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.