Economie in mei in lijn met april

0

Om een beeld te krijgen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur maakt het CBS gebruik van de Conjunctuurklok. Deze laat eenzelfde beeld zien in mei als een maand eerder. In de Conjunctuurklok van half mei presteren 10 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

CBS

Consumenten- en producentenvertrouwen nemen toe

In april zijn consumenten een fractie minder negatief dan in maart. Het producentenvertrouwen nam in april toe. Het vertrouwen van producenten ligt boven het langjarige gemiddelde, terwijl het consumentenvertrouwen op het langjarige gemiddelde ligt.

Consumenten hebben in het eerste kwartaal 0,7% meer besteed dan in het eerste kwartaal van 2018. De groei is wel minder dan in het vorige kwartaal, toen consumenten ruim 2% meer besteedden. In het eerste kwartaal gaven ze onder andere meer uit aan woninginrichting, elektrische apparaten en diensten.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in maart 1,0% lager dan in maart 2018. Een maand eerder produceerde de industrie nagenoeg evenveel als een jaar eerder. In maart groeide de productie van de rubber- en kunststofindustrie het sterkst.

De uitvoer van goederen en diensten groeide in het eerste kwartaal van 2019 met 1,1%. Dat is de laagste groei in drie jaar tijd. Nederlandse bedrijven hebben in het eerste kwartaal vooral meer machines en apparaten uitgevoerd.

CBS

Meer krapte op de arbeidsmarkt

In het eerste kwartaal van 2019 is het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen met 53.000 toegenomen tot 10.591.000. In een jaar tijd kwamen er 230.000 banen bij. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er ruim 860.000 banen bijgekomen. Daarmee is de vorige periode met een langdurige banengroei, de periode 2004–2008, overtroffen. Toen kwamen er in 4,5 jaar tijd 810.000 banen bij.

Het aantal openstaande vacatures steeg in het eerste kwartaal van 2019 opnieuw naar een record, namelijk 277.000. Dat zijn er 13.000 meer dan een kwartaal eerder. Sinds het tweede kwartaal van 2018 ligt het aantal vacatures hoger dan voor de crisis. Ook het aantal ontstane en het aantal vervulde vacatures hebben een recordhoogte bereikt.

In het eerste kwartaal van 2019 waren er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 316.000 personen zonder werk die recent naar werk hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Hun aantal nam af met 14.000 ten opzichte van een kwartaal eerder. Het werkloosheidspercentage is met 3,4% voor het eerst lager dan het laagste niveau van vlak voor de crisis.

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat nog 80 vacatures per 100 werklozen.

Groei bbp 0,5% in eerste kwartaal

Volgens de eerste berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal van 2019 met 0,5% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de investeringen. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2018 was de omvang van het bbp 1,7% groter.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar