‘Echte waarde van advies’ Adfiz-thema 2020

0

Een volledig begrip van de échte waarde van advies en verbetering van de toegang tot advies; dát is de transitie die Adfiz-directeur Enno Wiertsema voor zich ziet in de ‘transition twenties’. “Wij zullen dat in het nieuwe jaar promoten, ondersteunen en aanjagen”, schrijft hij in zijn nieuwste column.

De aftrap van een jaar lang aandacht voor de waarde van financiële dienstverlening geeft Adfiz donderdag tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst, waar leden voorafgaand aan het informele gedeelte kunnen deelnemen aan het seminar Transparantie in Dienstverlening. Wiertsema verstrekt geïnteresseerden op voorhand graag een literatuurlijst met wetenschappelijke bronnen die aantonen dat financieel advies disciplineert, de spaarzin vergroot, schulden helpt voorkomen, beter beschermt tegen risico’s en in algemene zin het financieel gedrag van mensen kan verbeteren.

Inzicht geeft andere oplossingen

Eén van die bronnen zet Wiertsema in de spotlights. Het is de conclusie (2017) van de ILC-UK, een Engelse denktank voor vermogens- en pensioenvraagstukken, dat betere toegang tot advies een belangrijke bijdrage levert aan de doelstelling van de toezichthouder om consumenten beter te beschermen. Volgens Wiertsema een conclusie die de visie op consumentenbescherming volledig doet kantelen.

In zijn column schrijft hij hierover: “Ik ben ervan overtuigd dat naarmate dit inzicht meer doordringt op de beleidsafdelingen van onze ministeries en toezichthouders, er andere oplossingen komen voor de uitdagingen die er zijn. Bijvoorbeeld als je wilt dat woningbezittend Nederland verduurzaamt, moet je de klant niet stimuleren tot doe-het-zelven door het laatste beetje consumentenbescherming weg te nemen. Hoezeer de kennis- en ervaringstoets ook tekortschiet, het is beter dan niets. En hoeveel effectiever zou het zijn als de toegang tot advies wordt vergroot om een goed gesprek over verduurzaming te stimuleren. Dát disciplineert, vergroot de spaarzin, helpt schulden voorkomen, beschermt beter tegen risico’s en verbetert in algemene zin het financieel gedrag van mensen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.