Gisteren maakte de ECB bekend de rente voor het eerst sinds 2019 te verlagen. Veel economen verwachten dat hierdoor de korte hypotheekrente licht zal gaan dalen.
Dat schrijft De Hypotheekshop. “Al maanden is de inflatie een belangrijk onderwerp voor beleggers op de kapitaalmarkt. De vraag was of de inflatie voldoende daalt, zodat centrale banken hun rente kunnen verlagen. Dit is belangrijk voor consumenten op de huizenmarkt, omdat beleidsrentes en kapitaalmarktrentes de hypotheekrente beïnvloeden. Naast de korte hypotheekrente (variabel tot 2 jaar vast) kan ook de (middel)lange hypotheekrente dalen, maar dat is afhankelijk van inflatieverwachtingen. De ECB is voorzichtig over verdere toekomstige verlagingen.”
Gunstig voor huizenkopers
“De mogelijke daling van de korte hypotheekrente is vooral gunstig voor huizenkopers”, meent De Hypotheekshop. “Hoewel de focus vaak ligt op de lange hypotheekrente (met name 10 jaar vast met NHG), is de korte hypotheekrente in veel gevallen belangrijker. Veel doorstromers kopen eerst een nieuwe woning voordat ze hun oude woning verkopen. Zij sluiten een tijdelijke overbruggingsfinanciering af om de overwaarde van de oude woning te gebruiken voor de aankoop. De maandlasten van zowel de overbrugging als de hypotheek op de oude woning worden bepaald door de korte hypotheekrente. Met huidige korte rentes van 5 à 6% is financiering soms moeilijk haalbaar, wat gevolgen heeft voor de doorstroming op de woningmarkt en het aanbod voor bijvoorbeeld starters.”
ACM
Naast de ECB gaat de komende tijd nog een tweede instantie invloed uitoefenen op de hoogte van de hypotheekrente: de ACM, zegt De Hypotheekshop. “Volgens de ACM blijven spaarrentes achter door te weinig concurrentie tussen banken. Drie grootbanken domineren de markt, waardoor er weinig druk is om spaarrentes te verhogen. De ACM raadt aan overstapdrempels te verlagen en transparantie te verbeteren om concurrentie te stimuleren en consumenten beter te informeren. Sinds de kloof tussen stijgende hypotheekrentes en langzamer stijgende spaarrentes is gegroeid, is het marktaandeel van de grootbanken en hun dochterlabels op de hypotheekmarkt toegenomen. Het lijkt erop dat grootbanken dankzij hogere marges op spaarrentes scherpere hypotheekrentes kunnen bieden dan andere geldverstrekkers. Nu de grootbanken per 1 juni hun spaarrentes verhogen en er wellicht meer verhogingen volgen, zullen ze op termijn waarschijnlijk minder concurrerend kunnen zijn met hun hypotheekrente dan het afgelopen jaar.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.