AFM-vergunninghouder Assurantiekantoor Henk de Ridder Axel (Ahra) heeft van de toezichthouder een last onder dwangsom opgelegd gekregen na het negeren van informatieverzoeken. De boete kan oplopen tot 50.000 euro.
De AFM heeft om informatie verzocht, omdat zij het vermoeden heeft dat de betrouwbaarheid van de beleidsbepaler van Ahra mogelijk niet meer buiten twijfel staat en/of dat de bedrijfsvoering van Ahra mogelijk niet beheerst en integer is.
Ahra wordt ervan verdacht geld aan te trekken, of te hebben aangetrokken, van Nederlandse consumenten die zij op enig moment weer moet terug betalen met rente. Ook heeft Ahra vermoedelijk Nederlandse consumenten de mogelijkheid geboden om geld te lenen van het assurantiekantoor.
Tijdens het onderzoek is over de aangetrokken gelden verklaard dat afspraken hierover schriftelijk zijn vastgelegd en dat deze overeenkomsten verschillende titels hebben, zoals (spaar)deposito, rekening-courant en levensloopregeling. Over de verstrekte kredieten aan consumenten is verklaard dat dit bijvoorbeeld passeer-, overbruggingskredieten of voorschotleningen zijn.
Zowel voor het aantrekken van opvorderbare gelden als voor het aanbieden van krediet is een Wft-vergunning nodig, iets waar Ahra niet over beschikt.
Ahra heeft niet voldaan aan informatieverzoeken van de AFM, die deze informatie nodig heeft om vast te kunnen stellen of het kantoor de bovenstaande overtredingen begaat. Sinds 7 april 2016 is Ahra daarom verplicht een dwangsom te betalen. Iedere dag dat Ahra niet aan de opgelegde last voldoet, loopt de dwangsom op met 5.000 euro tot een maximum van 50.000 euro.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.