Duurzaamheid van ideaal naar gewoonte

0

Enkele dagen na de klimaattop in Sharm-el-Sheikh eind november 2022, sprak InFinance met Ingrid Oudhuis (Scildon) over duurzaamheid en de rol die de financiële sector kan spelen. Oudhuis: “We willen voorkomen dat veel energie verspild wordt doordat iedereen zelf het wiel probeert uit te vinden”

“Ik geloof in het belang van verbinden op dit onderwerp”

Moeten we spreken van een mislukte top?

“De top heeft niet het resultaat opgeleverd waarop zo velen hadden gehoopt. De woorden “bla bla bla” van Greta Thunberg” dringen zich venijnig op. Tegelijkertijd zien we, ook door de huidige energiecrisis, dat er meer aandacht is voor duurzaamheid, en in het bijzonder de energietransitie. Het onderwerp leeft meer dan ooit.”

Vind je dat duurzaamheid de juiste aandacht krijgt?

“Alle 17 door de Verenigde Naties benoemde duurzame ontwikkelingsdoelen zijn belangrijk. Ik vind het lastig om het ene doel belangrijker te vinden dan het andere doel. Maar je kunt wel stellen dat de verdere aantasting van het klimaat de grootste bedreiging voor ons bestaan is en daarmee ook voor het realiseren van de andere ontwikkelingsdoelen. Elk gezin en elk bedrijf kan een bijdrage leveren aan het bereiken van deze doelen. Kijk ik naar onze sector dan moeten wij voorkomen dat ‘duurzaamheid’ een marketingtool wordt. Aandacht voor duurzaamheid moet ook in onze sector nog meer vanzelfsprekend worden in ons dagelijks leven en bij het afwegen van besluiten.”

Accepteer verschillen in snelheid

“De groep mensen die het belang van het onderwerp onderkent, groeit nu snel. Ik geloof in het belang van verbinden op dit onderwerp. En in het klein in aanpakken wat je zelf kunt doen of beïnvloeden. Ook financieel adviseurs zien, of zullen gaan zien, dat een steeds groter deel van hun klanten meer belang gaat hechten aan het onderwerp duurzaamheid. In jongere generaties is dit al een heel belangrijk aspect in afwegingen die zij maken. “

Kan INSVER de sector helpen?

“Scildon is een van de founding partners van de stichting INSVER. Dit is het nieuwe kennisplatform op het gebied van duurzaamheid binnen onze sector. Een van de belangrijkste dingen die INSVER kan doen is ons te helpen praktisch te blijven. We willen voorkomen dat veel energie verspild wordt doordat iedereen zelf het wiel probeert uit te vinden. De ruim 6.000 zelfstandige financieel advieskantoren kunnen allemaal individueel op zoek gaan mogelijkheden om hun kantoor duurzamer te maken en consumenten stimuleren om ook bij de aankoop van financiële producten te letten op het element duurzaamheid. INSVER kan hierin ondersteuning bieden en zorgen voor praktische tools en handvaten. Dat is wel zo efficiënt!

Hoe gaat Scildon zelf met het thema duurzaamheid om?

“Binnen Scildon zijn wij druk bezig zo concreet mogelijk invulling te geven aan het onderwerp duurzaam ondernemen. Een klimaatneutraal kantoor, elektrische auto’s, financiële en soms ook praktische steun aan lokale doelen die kwetsbare mensen helpen en veel aandacht voor duurzaam beleggen. Wij doen het allemaal en gaan hierin nog veel meer doen.”

Ingrid Oudhuis vertelt dat Scildon op een ontspannen manier probeert te bevorderen dat er een gewoonte ontstaat om beslissingen te toetsen aan de vraag of het duurzamer kan. Als voorbeelden noemt zij: “Vragen wij honderden adviseurs uit heel Nederland in hun auto te stappen om naar een centrale landelijke bijeenkomst te komen? Of organiseren wij regionale bijeenkomsten die veel kilometers besparen? Of korte praktische webinars over actuele thema’s. Wij verzenden nog teveel documenten per post, wij werken heel hard aan het digitaliseren van onze processen. Dat moet er heel snel voor gaan zorgen dat zowel wij -als daardoor ook de adviseurs waarmee wij samenwerken – minder papier en post gaan gebruiken.”

Wij ondersteunen Justdiggit

“Verduurzaming is voor mij vooral een traject van het zetten van kleine stapjes. Samen met een van onze fondsbeheerders ondersteunen wij Justdiggit. Enige tijd geleden zag ik de oprichter van deze organisatie spreken over hun missie en hun werk. De bevlogenheid en ook de simpelheid van de oplossing pakten mij meteen. Samen met enkele collega’s zagen wij een heel mooi aanknopingspunt voor samenwerking in het kader van duurzaam beleggen. De uitvoering is in de basis simpel: het graven van gaten, zorgen voor opvang van regenwater en zo zorgen dat er weer bomen en stronken kunnen groeien. Als mens kunnen wij veel vernietigen in korte tijd. Maar de aanpak van Justdiggit laat zien dat met relatief eenvoudige middelen wij dat ook weer kunnen herstellen. Kijk maar eens naar de prachtige time-lapses op hun website.”

Hoe kijk je vanuit het thema duurzaamheid naar beleggingen?

“De Nederlandse financiële instellingen beheren samen honderden miljarden aan beleggingen. Ik denk dat elke volwassen Nederlander, vaak zonder het te weten, direct of indirect betrokken is bij deze beleggingen, alleen al via hun pensioenopbouw. Samen kunnen die beleggers echt impact maken op het gebied van hoe en waarin er belegd wordt. 100% duurzaam beleggen is niet van de ene op de andere dag mogelijk, gezien de complexiteit die er ook is. Maar de richting moet wel zijn om bij te dragen aan verduurzaming. Daar wordt bij de Nederlandse financiële instellingen volgens mij in de breedte hard aan gewerkt en dat zal alleen nog maar toenemen. De sector kan echt een vuist maken als wij activiteiten met elkaar afstemmen.”

Wat wens je voor 2023?

“Mijn wens voor 2023 op dit onderwerp is, dat verzekeraars, banken en financieel adviseurs de handen in elkaar slaan en samen ervoor proberen te zorgen, dat bij de dagelijkse beslissingen het criterium “duurzaamheid” vaker de doorslag geeft bij de besluiten die wij nemen. Elke collega op elk kantoor en bij elke bank en verzekeraar kan daaraan bijdragen.”

Dit interview verscheen eerder in de InFinance-special Visies & Kansen 2023

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.